Одушевила свет, узбудила Роме
НОВА МУЗИЧКА ЗВЕЗДА РОЗАЛИЈА

Фламенко поп звезда Розалија је данас најважнији музички амбасадор Шпаније. Поникла у фламенко баровима Барселоне, њена музичка звезда је последњих десет година све јаче сијала. Њене песме су биле део садржаја за летњи одмор бившег америчког председника Барака Обаме. Наступала је на светским фестивалима са Марајом Кери и „Металиком“.  Добила је низ „Греми“ награда а њена способност да мења изглед и сарађује са музичарима различитих стилова многе подсећа на оно што је радио Дејвид Боуви. Њен последњи албум „Мотомами“  из прошле године био је први по слушаности на музичкој платформи „Спотифај“. Први икада албум отпеван на шпанском језику.

Одрасла у радничкој породици, Розалија је одмалена била заљубљена у фламенко. Узор јој је био легендарни шпански фламенко певач Камарон де ла Исла. Трагична личност, некадашњи тореадор, каснији романтичар који је писао елегичне стихове засноване на властитом искуству са женама, алкохолом, дрогом, цигаретама… Иако светска звезда, увек се враћао родној Андалузији, области одакле је фламенко освојио  планету. Умро је млад 1992. године, исте оне када је Розалија рођена. Судбина.

Розалија је хтела више од свог узора. Хтела је да студира музика. За време школовања почела је да пише песме, убацујући у фламенко поп, рок и нову градску музику. Веома брзо је постала највећи шпански извозни музички производ, још од времена владавине Хулија Иглесијаса – а то је било много пре него што је Розалија рођена. Међутим, у самој Барселони има оних фламенко-чистунаца којима се не допада то што Розалија ради са овом музиком. Називају је „крадљивицом туђе културе“, пошто су најстарији и „најчистији“ певачи фламенко музике били шпански Роми, а Розалија није Ромкиња. Често је нападају због тога на друштвеним мрежама, али већина Шпанаца за то не мари већ ужива у њеним бројним хитовима објављењним на три досадашња албума.

 

С.Ј.

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању