Лубарда – једна прича
ИЗЛОЖБЕ

У Галерији савремене ликовне уметности у Нишу – Уметничком павиљону у Нишкој тврђави, отворена је изложба „Лубарда – једна прича” сликара Петра Лубарде. Манифестацију су организовали Кућа легата, Медија центар „Одбрана“ Управе за односе са јавношћу Министарства одбране Републике Србије и Музеј Југославије.

Петар Лубарда је био један од највећих југословенских и српских сликара 20. века који је изградио  карактеристичан реалистички уметнички израз. Био је запажен и на европској и светској сцени, где је награђиван међународним признањима у Паризу, Хагу, Сао Паолу, Токију, Њујорку, Калкути, Бечу и многим другим.

Поставку чине дела аутора која нису део сталне поставке у Легату Петра Лубарде, нити су излагана у овом обиму, као и дела из уметничке збирке Дома Војске Србије употпуњена одабраним делима из фонда Музеја Југославије, која су дата на поклон председнику СФРЈ Јосипу Брозу Титу.

Поред слика и цртежа на изложби ће се наћи и архивска фото-грађа Куће легата,  до сада непозната јавности, фото-архива Дома ЈНА, сада Медија центра „Одбрана”.

Изложба обележава и 115 година од рођења Петра Лубарде, и представља прво гостовање у овој међуинституцијалној сарадњи ван Београда.

Ауторски тим ове јединствене изложбе чине кустоскиње Јелена Кнежевић из Медија центра „Одбрана”, Дина Павић из Куће легата и Ана Панић из Музеја Југославије, док је за визуелни идентитет каталога и изложбе задужена Александра Капор из Медија центра Одбрана”.

Изложба ће бити отворена до 10. новембра, а биће организована и ауторска вођења. Улаз је слободан.

 

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању