Волети и бити вољен
ЛАРА ФАБИАН У БЕОГРАДУ

Oно што издваја Лару Фабиан од многих других музичара је дефинитивно њено залагање за бројне промене у свету. Цењена је од стране милиона фанова првенствено због своје музике којом шаље поруку о љубави, једнакости и људским емоцијама. Њен баршунасти вокал уме да такне и најдубље емоције у души слушаоца.

Најновији Ларин поп-албум, „Papillon“ (Лептир), 14. по реду, који је угледао светлост дана 8. фебруара, уједно је и први на француском језику још од 2015. године. Песме на њему су писали и компоновали Ларини канадски пријатеља, а музика је комбинација класичних инструмената са модерним поп аранжманима. Песме говоре о љубави, али и о отуђивању, о жељи да се направи промена у нашим животима, о лакоћи и изазовима са којима се сусрећемо. Албум је пун је различитих боја, звукова и прича.

Музика коју Лара Фабиан изводи је њено средство да се повеже са публиком широм света и управо је та конекција оно што чини њену музику магичном. У свим својим интервјуима и на својим наступима она подстиче важност буђења свести код људи како на тему климатских промена тако и на неке друге суштинске проблеме са којима се човечанство вековима суочава. Ниједан период у историји није био лак, али, сматра Лара, никада није било оваквих проблема какве ми данас имамо. Технолошки развој, социјалне мреже, интернет и еволуција медија повећавају наш немир и човечанство се осећа угроженије и уплашеније него икад пре. Понекад у свој тој бризи, у свој тој буци, можда не успевамо да видимо најважније изазове, као што су климатске промене. Лара Фабиан подсећа на важност да будемо сви тога свесни и да смо сви у томе заједно без обзира на расу или национални идентитет. Њена псема “Communify” са њеног претходног албума “Camouflage” је настала на овим темама. Песме “Par Amour” на албуму “Papillon” говори о опстанку у јеку великих изазова данашњице.

Фабиан је позната и по томе што није музичка звезда са великим захтевима на концертима, и у комуникацијама са публиком и новинарима сасвим је једноставна, и ту своју особину сматра нормалном. Каже да, поред тога што је жена, мајка, ћерка, пријатељ, она је и људско биће као и свако друго, једино што има привилегију да су песме које пише и изводи препознате као посебан музички изражај. Кроз своје песме поручује да волети и бити вољен јесу основни предуслови за срећу.

Потиче из музичке породице где је отац свирао гитару и наступао са уметницима попут Петуле Кларк. Отац јој је био и остао велика подршка. Свесна је, и то често истиче, да је, у дигиталној ери у којој живимо, где је музика доступна једним кликом и практично бесплатна, јако тешко за уметника, нарочито ако се тек пробија, да живи само од музике, а да притом нема још једну професију. Али, бити уметник је нешто што одлучимо, како каже Лара, или то у себи носите или не.

Њен свакодневни живот се одвија између прегршт кућних послова, обавеза око мале ћерке и пса као и дружења са породицом, па се ретко може срести на црвеним теписима и на насловним странама часописа који промовишу луксуз. Али, она ће увек дати свој глас када се говори о женским правима, на свим пољима, од злостављања на послу, насиља у породици, неједнаким зарадама, неадекватној медицинској нези, и свему другоме што тишти нежнији пол.

Са 14 студијских албума тешко је издвојити једну песму али Лара Фабиан и њени фанови сматрају да је најбитнија за њену каријеру нумера “Je t’aime“, која је дефинисала као уметницу.

 

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању