Експеримент са наследством
МОЗАИК, АУСТРИЈА

Бечлијка Марлен Енгелхорн (31) жели да 50 Аустријанаца одреди како ће се потрошити 25 милиона евра које је она наследила од своје баке.

-Налседила сам богатство, а тиме и моћ, а да за то ништа нисам учинила – каже Енгелхорн и додаје: – А држава чак не жели ни порез на то.

Аустрија је 2008. укинула порез на наследство. Новопечена мултимилионерка сматра да је то неправедно.

Истина, ни пре наследства Енгелхорн није била сиротица. Потомак је Фридриха Енгелхорна, оснивача хемијске и фармацеутске компаније БАСФ, а наследство јој је припало када је њена  бака Тродл Енгелхорн-Векијато умрла у септмебру 2022. године. Амерички часопис „Форбес“ је Тродлино бгатство проценио на 4,2 милијарде долара. И пре него што је умрла, њена унука Марлен је изјавила да ће око 90 одсто свог наследства расподелити.

Око 10.000 позивница намењених насумично одабраним аустријским грађанима већ је почело да стиже у поштанске сандучиће. Они који желе да учествују у иницијативи Марлен Енгелхорн названој Веће за прерасподелу новца, могу да се региструју онлајн или телефоном. Од почетног узорка од 10.000 Аустријанаца старијих од 16 година биће изабрано њих 50 и још 15 заменика, који ће ускочити ако неко од првобитних 50 одустане.

-Ако политичари не раде свој посао и не прерасподељују богатство, онда морам то да урадим сама – каже Марлен. – Многи људи тешко спајају крај с крајем с пуним радним временом и плаћају порез на сваки евро који зараде радом. Ја то доживљавам као промашај политике, а ако политика закаже, онда грађани морају сами да се носе с проблемом.

Кристоф Хофингер, директор Института Форсајт који подржава иницијативу, каже да ће Веће за прерасподелу новца чинити људи свих животних доба, из свих савезних држава, свих друштвених класа и различитог порекла. Од њих 50 ће се тражити да допринесу својим идејама како би заједнички дошли до решења у интересу друштва у целини. Хофингер ће учествовати на многим састанцима са академицима и отганизацијама невладиног сектора који ће се одржати у Салцбургу од марта до јуна ове године. Марлен Енгелхорн верује да ће њихове расправе бити „услуга демократији“ и стога би учесници дебата требало да добију одговарајућу награду.

-Немам право вета – каже. – Стављам своју имовину на располагање ових 50 људи и дајем им своје поверење.

Ако они не буду могли да донесу одлуку о томе шта са новцем да се учини, онда се милиони враћају Марлен Енгелхорн.  Њен тим није потврдио, уколико све прође како је замислила,  колико од наслеђеног новца ће да задржи, односно колико даје на прерасподелу, али је  рекао да ће задржати неку врсту финансијског осигурања.

 

Приредила Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању