Заштита права иноватора
НАЈБОЉИ ПАТЕНТИ 2022

На почетку свечаности присутнима се обратио Владимир Марић, директор Завода за интелектуалну својину, који је у свом говору посебну пажњу посветио младима: “Свако друштво којем је стало до сопственог напретка не сме да занемарује своје најкреативније синове и кћери, већ мора да ствара претпоставке да они остану у својој земљи, и своју креативност ставе у службу свог народа. Интелектуална својина, поред осталог, има своју улогу у томе. Добро избрушен систем заштите интелектуалне својине, и његова доследна и поштена примена, гарантоваће младим људима да ће у погледу њиховог стваралаштва бити заштићени и награђени. То је оно што држава може и мора да уради за своје младе људе”.

Душан Вучковић, помоћник министра привреде, Сектор за привредна друштва и привредне регистре, између осталог је рекао:  “Ове године, представници Министарства привреде, заједно са стручњацима из Завода за интелектуалну својину, представницима организација за колективно остваривање ауторског и сродних права, корисницима ауторских дела и правним заступницима, и стручњацима у области права интелектуалне својине, радили су на изради новог закона о ауторском и сродним правима, који ће ускоро наћи и на јавној расправи. Министарство привреде поклања посебну пажњу овом важном закону, који уређује читав спектар комплексних односа између стваралаца – аутора, и носилаца сродних права с једне стране, и корисника ауторских дела и предмета сродних права с друге стране. Европска комисија је у свом последњем извештају похвалила напредак Србије у овој области”.

Александра Поповић, директорка пројекта „Србија иновира“, подржаног од стране УСАИД, представила је пројекат намењен за јачање економије Србије кроз повезивање, подстицање и коришћење иновационог потенцијала.  „Наш циљ јесте јачање економије засноване на знању, односно економије засноване на технолошким иновацијама. Где су иновације, ту је и заштита интелектуалне својине, односно патенти. Зато је нама кроз пројекат јако важно да, између осталог, и подигнемо свест, међу свим нашим учесницима у иновационом екосистему, о важности овог питања”.

Награду WIPO Medal for Inventors, у категорији за проналазача или групу проналазача за патент који је важан и који има конкретну примену и доказан успех на тржишту, примила је Душанка Роглић, дипломирани машински инжењер, власница и директорка фабрике Корали д.о.о. која запошљава око осамдесет радника, јер је на тржишту региона комерцијализовала своја два домаћа патента за проналаске подземних контејнера за еколошко и безбедно одлагање отпада. Реч је о патентима којима је обезбеђена лакша манипулација, бољи хигијенски услови, минимални контакт корисника и контејнера, дуги век употребе, економска исплативост, леп спољни изглед, при чему испуњавају међународне стандарде за уређаје овог типа а посебно за побољшање квалитета живота и заштите животне средине.

Душанка Роглић је по пријему награде изјавила: “Ови патенти ми много значе, рачунајући да ће бити дуже у употреби, са приоритетом заштите животне средине и потенцијалом за моју фабрику кроз домаће, а сада све више и инострано тржиште. Мени додељену награду рачунам у најзрелији плод дугогодишњег стварања, који мојој породици и мојим запосленима, сарадницима, и корисницима подземног контејнера фабрике Корали из Краљева, чини велику част”.

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању