Слике које никад не бледе
НЕДА УКРАДЕН

У петак 14. марта у београдској МТС дворани (бившем Дому синдиката), једна од највећих овдашњих звезда, Неда Украден, одржаће солистички наступ. Сама уметница у вези са овим концертом је изјавила да је веома срећна што ће наступити баш у овој у дворани у којој је и на почетку каријере, 1975. године, одржала свој први солистички концерт.

– То је тада била најпрестижнија концертна дворана – каже Неда – и тај концерт је био највећа одскочна даска за све даље многобројне концерте широм Југославије и Балкана. Када неко, као ја, има срећу да има различиту генерацијску публику, онда је МТС дворана идеално место за сусрет и младих и старих које ће моје песме то вече спојити и ујединити – каже певачица, чија каријера траје безмало пола века, а неки од њених албума имали су тираж од преко пола милиона.

Наравно, Неда се труди да се приближи и млађој публици, прати и музичке и модне трендове, ради на свом изгеду, а и на гласу, јер још увек пева из оригиналног тоналитета. Модерним аранжманима се труди да се приближи и актуелним музичким токовима, а судећи по посетиоцима њених концерата у томе и успева.

За нешто старије заљубљенике у њене песме (који уједно још увек воле и да читају), ова уметница је пре годину и по дана објавила и своју аутобиографију „Зора је сванула“ у којој се осврће на властите успоне у падове у богатој и дугој каријери. Интересовање за Недину књигу било је огромно, а ако је судити по броју проданих примерака, као и својевремених тиража Нединих носача звука, и београдска МТС дворана на њеном предстојећем наступу биће испуњена до последњег места.

Пред овај концерт, ексклузивно за „Илустровану Политику“ Неда Украден дели неке од својих утисака с нашим читаоцима.

 

Може ли се рећи да сте уз Здравка Чолића највећа регионална звезда која успешно опстаје на врху толике године?

– Ја вам се захваљујем на тој карактеристици. Трудим се да трајем, да се са новим песмама што више приближим и младом свету, али наравно, уз све оне старе лепе песме једноставно та каријера траје.

Знају ли ове млађе генерације да је ваша песма „Зора је сванула” била у неку руку и планетарни хит, с обзиром да су је и Кинези обрађивали?  

– Покушала сам то да опишем у својој књизи и надам се да се доста тога може научити не само о мојој каријери и мојим песмама, него и о животу тих година, о земљи које више нема, о једном граду у којем сам поникла… Тако да мислим да има пуно занимљивог материјала, не само музичког, за све оне који су читали моју књигу.

 

Пише Немања Савић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању