AUTOBIOGRAFIJE ONIH KOJI MENJAJU SVET: MAJK TAJSON
Nežna duša gvozdene ruke

Poslednjih godina je legendarni bokser Majk Tajson (54), nekada svetski šampion u super teškoj kategoriji, dobro unovčio svoj život pošto mu od miliona koji su mu donele borbe u ringu nije ostalo ništa. Najpre je pre sedam godina napisao autobiografiju „Neosporna istina“ od koje je potom stvorio monodramu i sa njom putovao po Americi. Reditelj Spajk Li je od te priče snimio film, a jedan dokumentarac o Tajsonu načinio je i poznati reditelj Džejms Tobak.  Nazvao ga je jednostavno „Tajson“ i tada (2009) su i Tajson i Tobak vašem novinaru dali intervju za „Ilustrovanu Politiku“.

Kada je završio prvu turneju, postavio je nastavak te „predstave“, sa podnaslovom „Druga runda“, u kojoj ima svega onoga što mu se dešavalo posle pisanja autobiografije: problemi sa drogom i alkoholom, nova žena, nova deca, odvikavanje od poroka, veganstvo i zdrav život. Postao je i glumac koji je igrao zlog generala u filmu „Kineski trgovac“, pored Stivena Sigala.

Ipak, prethodni život najmlađeg superteškog svetskog šampiona u istoriji boksa – imao je dvadeset godina kada je 1986. poneo tu titulu – bio je više nego uzbudljiv, gotovo od kako je došao na svet. Otac, sveštenik, napustio ga je kada mu je bilo dve godine i bokser se seća kako je odrastao uz majku, alkoholičarku i prostitutku, i njene zabave na koje su dolazile druge prostitutke, gangsteri, policajci i svakakva vrsta ljudi koji su zbunjujuće delovali na dečaka.

Dečak je, piše u knjizi, rano počeo da se uključuje u rad uličnih bandi pa je već sa dvanaest godina, zbog oružane pljačke, završio u popravnom domu. Izašao je dve godine kasnije i veoma kratko boravio u školi, sve dok mu ubrzo nije umrla majka, a profesor fizičkog ga poslao u ruke stručnjaka za stvaranje boksera Kusa Damata. Trenirao jeste, ali i napastvovao devojčice, zbog čega opet odlazi u popravni dom.

 

Priredio Srđan JOKANOVIĆ

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju