Otac Hariton i otac Stefan mučki ubijeni pre 21 godinu

Kosovski novomučenici

 

Među stotinu ubijenih Srba posle juna 1999. na Kosovu i Metohiji, pred očima međunarodne vojne i civilne misije, bila su i dva monaha, otac Hariton, iz Manastira Svetih Arhanđela, kod Prizrena, i otac Stefan, iz manastira Budisavci, kod Kline.

Monah Hariton, novomučenik kosovski, postradao je od albanskih terorista u Prizrenu, 15. juna, a njegovo obezglavljeno telo, zakopano u mestu Tusus, na periferiji Prizrena, pronađeno je avgusta 2000. godine.

Haritonovo telo danas počiva u crnorečkoj zemlji, svega nekoliko metara od njegove nekadašnje kelije kraj manastira Crna Reka, kod Zubinog Potoka. To je i prvi grob u crnorečkom manastiru od njegovog osnivanja.

Sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva tadašnjeg Episkopa raško-prizrenskog i kosovsko-metohijskog Artemija napisana je i knjiga „Hariton novomučenik crnorečki“, u manastiru Crna Reka, 2009. godine.

Detalji o stradanju oca Haritona u Prizrenu još se ne znaju a jedan njegov sabrat iz manastira Sveti Arhanđeli kaže: Počekavši ga više sati ne bi li se vratio, tog 15. juna 1999. godine, predveče čusmo neku „od usta do usta“ priču da je jedan nemački novinar snimio kako ga „rulja čupa iz vozila“.

Svoje poslednje poslušanje primio je 15. juna 1999. godine, nešto pre 11 sati, ispred episkopskog dvora u Prizrenu. Trebalo je otići u grad, po hranu. Rekavši: „Neka je blagosloveno“, krenuo je automobilom, bez straha. U samom gradu bio je zaustavljen od trojice terorista i legitimisan. Odmah po legitimisanju, teroristi u crnim uniformama odveli su ga njegovim autom u nepoznatom pravcu. Ovo se dešavalo naočigled nemačkih vojnika u sastavu NATO „mirovnjaka“. Ceo događaj video je i jedan nemački novinar, fotografisao i istog dana obavestio episkopiju. Teroristi su ga najpre zverski mučili a zatim mu i glavu odsekli, negde u okolini Prizrena. Njegovo namučeno telo su tajno zakopali u mestu Tusus, kod Prizrena.

Tekst i fotografije Zoran Vlašković