ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ ОД ЗАЛИВСКОГ РАТА
Пешчана олуја

После непосредног повода, спора око прихода од нафте, а вишедеценијског неприхватања Кувајта као независне државе, четири дивизије ирачке Републиканске гарде су 2. августа 1990. извршиле инвазију на малог и пребогатог суседа у Заливу. До 8. августа је кувајтска Влада замењена ирачким гувернером, а Држава Кувајт проглашена 19. покрајином Ирака.

Међународна заједница је била огорчена инвазијом. Пошто дипломатска посредовања нису успела, Савет безбедности Уједињених нација је режиму ирачког шефа државе Садаму Хусеину дао рок до 15. јануара 1991. да се повуче из Кувајта. Садам није хајао за рок па су коалиционе снаге, предвођене САД, почеле 17. јануара операцију „Пустињска олуја“, напад на ирачке снаге.

После пет седмица немилосрдног бомбардовања положаја окупатора у Кувајту, а још више унутар Ирака, поготово у главном граду Багдаду, снаге моћника Садама нису биле у стању да се одупру коалиционим нападима. Копнени рат је трајао само четири дана и ирачки тенкови су напустили Кувајт 26. фебруара. Када је операција пренета унутар разореног Ирака, Садамове трупе су капитулирале 27. фебруара.

Неки аналитичари тврде да се од тада Кувајт никада није у потпуности вратио на његово предратно богатство. Ипак, у емирату преовлађује мишљење да Кувајт поседује домаћу хармонију и стабилну међународну позицију.  Инвазија је учврстила осећања патриотизма и оданости владајућој породици, наводе коментатори.

Тридесет година касније, сећање на разорни рат и даље мучи многе у Кувајту и Ираку. Хиљаде људи је погинуло током седмомесечног сукоба. И даље се многи воде као нестали, а доста Кувајћана препричава хапшења и мучења током окупације.

Тих чињеница сам се присећао са дозом пијетета док смо се  у априлу 2018. возили из престонице Кувајт Града ка месту Ал-Кураин, да посетимо Музеј мученика, погинулих у борбама током ирачке окупације. Ал-Кураин је 20 километара југоисточно од Кувајт Града. У гувернату је Мубарак Ал-Кабир, једном од шест у земљи који се простире на више од 17.800 км2. Ал-Кураин и Мубарак ал-Кабир су углавном низови стамбених четврти непрестано дограђиваних усред пустиње, а у близини обала Залива. Име места Ал-Кураин је исто као некадашње саме државе Кувајт и значи уздигнута земља или брдо.

 

Пише Борислав КОРКОДЕЛОВИЋ

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању