СПОМЕН-СОБА ЗА ГВОЗДЕНИ ПУК
Пијетет који су јунаци одавно заслужили

Није случајно зграда Железничке станице у Прокупљу одабрана да се у њој уреди простор и то постане Спомен-соба посвећена чувеном Гвозденом пуку. И није случајно Спомен-парк, у чијем саставу је Спомен-соба, насумице урађен недалеко од станице. На том месту је, наиме, октобра 1912. године, мобилисана војска за Први балкански рат. Тада се мобилизацији одазвало 94 одсто мушкараца.

Простор који је адаптиран у згради Станице није превелики. Има оквирно четрдесет квадрата. Ту ће да буду изложени предмети, фотографије, и лична документа ратника „Гвозденог пука”. Све што чува сећање на борце, јунаке, који су од 1912. до 1918. војевали за слободу отаџбине.

Идеја о формирању Спомен-собе није нова, као што нису биле нове ни идеје да се у Топлици подигне било какав споменик овим јунацима. Али, Први рат као да је мало био скрајнут. Прво знамење војницима Гвозденог пука подигнуто је тек пре пет година у селу Игришту, у куршумлијској општини. Спомен-парк у Прокупљу настао је 2018, на стогодишњицу завршетка Великог рата.

Овај мини пројекат, опремање Спомен-собе,  подржала су два министарства – правде и културе. Културе, разумљиво, закључиће свако, али откуд Министарство правде. Тако је одлучила Влада. Део средстава, прикупљених по основу одлагања кривичног гоњења (опортунитет), одвојен је за уређење простора. Тачно четири милиона динара. Министарство културе преузело је на себе обавезу да уреди унутрашњи простор.

– Тренутно се израђује штампани материјал, постери, брошуре и публикације – кажу у прокупачком Музеју. – Припремамо и изложбени материјал о Гвозденом пуку, с обзиром на то да Музеј располаже збирком „Гвоздени пук 1912–1918. године“, као и са 117 предмета попут медаља, револвера, мина, чутурица, књига, фотографија и других докумената који ће бити искоришћени за изложбени простор у витринама .

У Музеју још кажу да овај простор неће да буде под кључем од посетиоца до посетиоца, већ да ће ту да буду одржавана предавања и трибине, промоција књига и све што је везано за Први светски рат.

Није ишло лако око „враћања у живот” јунака „Гвозденог пука”, али све полако долази на своје. „Гвоздени пук” добија место у историји Србије које је заслужио, а које му безмало читав век било ускраћено. После споменика у Игришту, подигнут је споменик у Прокупљу, а у Лиманској Ади, у Бадовинцима, подигнут је Гвоздени крст страдалим ратницима Другог топличког пука „Књаз Михаило”.

 

Пише О. РАДУЛОВИЋ

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању