SPOMEN-SOBA ZA GVOZDENI PUK
Pijetet koji su junaci odavno zaslužili

Nije slučajno zgrada Železničke stanice u Prokuplju odabrana da se u njoj uredi prostor i to postane Spomen-soba posvećena čuvenom Gvozdenom puku. I nije slučajno Spomen-park, u čijem sastavu je Spomen-soba, nasumice urađen nedaleko od stanice. Na tom mestu je, naime, oktobra 1912. godine, mobilisana vojska za Prvi balkanski rat. Tada se mobilizaciji odazvalo 94 odsto muškaraca.

Prostor koji je adaptiran u zgradi Stanice nije preveliki. Ima okvirno četrdeset kvadrata. Tu će da budu izloženi predmeti, fotografije, i lična dokumenta ratnika „Gvozdenog puka”. Sve što čuva sećanje na borce, junake, koji su od 1912. do 1918. vojevali za slobodu otadžbine.

Ideja o formiranju Spomen-sobe nije nova, kao što nisu bile nove ni ideje da se u Toplici podigne bilo kakav spomenik ovim junacima. Ali, Prvi rat kao da je malo bio skrajnut. Prvo znamenje vojnicima Gvozdenog puka podignuto je tek pre pet godina u selu Igrištu, u kuršumlijskoj opštini. Spomen-park u Prokuplju nastao je 2018, na stogodišnjicu završetka Velikog rata.

Ovaj mini projekat, opremanje Spomen-sobe,  podržala su dva ministarstva – pravde i kulture. Kulture, razumljivo, zaključiće svako, ali otkud Ministarstvo pravde. Tako je odlučila Vlada. Deo sredstava, prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja (oportunitet), odvojen je za uređenje prostora. Tačno četiri miliona dinara. Ministarstvo kulture preuzelo je na sebe obavezu da uredi unutrašnji prostor.

– Trenutno se izrađuje štampani materijal, posteri, brošure i publikacije – kažu u prokupačkom Muzeju. – Pripremamo i izložbeni materijal o Gvozdenom puku, s obzirom na to da Muzej raspolaže zbirkom „Gvozdeni puk 1912–1918. godine“, kao i sa 117 predmeta poput medalja, revolvera, mina, čuturica, knjiga, fotografija i drugih dokumenata koji će biti iskorišćeni za izložbeni prostor u vitrinama .

U Muzeju još kažu da ovaj prostor neće da bude pod ključem od posetioca do posetioca, već da će tu da budu održavana predavanja i tribine, promocija knjiga i sve što je vezano za Prvi svetski rat.

Nije išlo lako oko „vraćanja u život” junaka „Gvozdenog puka”, ali sve polako dolazi na svoje. „Gvozdeni puk” dobija mesto u istoriji Srbije koje je zaslužio, a koje mu bezmalo čitav vek bilo uskraćeno. Posle spomenika u Igrištu, podignut je spomenik u Prokuplju, a u Limanskoj Adi, u Badovincima, podignut je Gvozdeni krst stradalim ratnicima Drugog topličkog puka „Knjaz Mihailo”.

 

Piše O. RADULOVIĆ

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju