Превенција коронарне болести

Неправилна исхрана, унос масне хране и недовољна физичка активност узроци су многих озбиљних болести. Организам се против тог вишка енергије бори њеним депоновањем у облику масног ткива, или гојењем. Масно ткиво у ћелијама чине претежно триглицериди, који су биохемијски облик неискоришћене енергије. Сувишни енергенти остају у циркулацији и ту почињу да покрећу низ патофизиолошких процеса.

Вероватно тешко изговарате ову реч: хиперлипопротеинемија. Повишен ниво липида у крви назива се тако и један је од важних фактора за развој атеросклерозе, зачепљења крвних судова. естабилно време са наглим променама температуре које се дешавају почетком јесени, никако не погодују хроничним болесницима, а посебно онима који болују од коронарне болести. О томе како болест предупредити и како се лечити, разговарали смо прим др Татјаном Шашовић, специјалистом Опште медицине у Дому здравља Вождовац, јер је управо та појава била фокус њеног истраживања.
– Један од главних узрока који доводи до обољења срца и крвних судова је управо повећање концентрације честица у плазми које су носиоци холестерола, триглицерида, фосфолипида и протеина а које су међусобно повезане у растворљиве липопротеине. Поремећаји липида или другим речима дислипидемије, чешће се јављају код гојазних особа, а деле се на примарне, које су генетски узроковане и секундарне које су узроковане неправилним начином живота, који подразумева првенствено преобилну исхрану и седални начин живота.

Који су још фактори ризика за коронарну болест срца?

– У главне фактора ризика спадају још и артеријска хипертензија, пушење и дијабетес мелитус, а остали фактори ризика су: физичка неактивност, гојазност, коронарна болест у породичној анамнези, наследни фактор, чиниоци хемостазе (згрушавања крви), болести бубрега (цистеинемије), прекомерно коришћење алкохола и психички фактор.

Како се, према истраживањима, болест може спречити?

-Бројна досадашња истраживања показала су да се задовољавајућом контролом концентрације липопротеина у плазми може постићи спречавање, или бар одлагање и ублажавање тока коронарне болести срца, а и других обољења која у основи имају зачепљење крвних судова, артериосклерозу. У лечењу секундарних хиперлипопротеинемија  велики значај имају управо нефармаколошке методе којима се лечење започиње  и у чијој је основи здрав начин живота 

Наставак прочитајте у броју 3117.