Наступио и наш бренд Тесла
САЈАМ ЕЛЕКТОНИКЕ У БЕРЛИНУ

Берлин је један од најпозантијих сајамских градова у Европи и свету. Годишње се овој метрополи одржи око 100 сајмова, које посети преко милион посетилаца. Један од првих сајмова који је заживео у Берлину давне 1924. године а и данас послује јесте IFA, светски сајам потрошачке електронике и кућних апарата који окупља реномиране произвођаче из света технологије, као и произвођаче који применом технологије усавршавају своје производе. Сматра се да је ово кључно место окупљања програмера, произвођача и малопродајних ланаца, који ће својим сусретима, састанцима и разменом мишљења и искуства утицати на даљи технолошки развој.

Ове године, догађај је одржан од 2. до 6. септембра, у Messe Berlin, изложбеном простору у Берлину, а  место на њему, поред још хиљаду компанија из целог света,заузела је и једна домаћа – Comtrade са својим све популарнијим брендом Тесла.

Виши потпредседник IFA 2022 Дејвид Рут најавио је још приликом отварања да овогодишњи сајам може бити прилика за проналажење решења за тренутне изазове у индустрији. Због тога је, како је истакао, сарадња свих у ланцу кључна.

Овогодишњи програм је пре свега имао као тему обезбеђивање алата и простора за проналажење иновативних и одрживих решења, јер управо су одржива решења постала кључна реч саваремене технологије. Штедња је изгледа појам који ће обележити период пред нама, и то оптималним коришћењем баш кућних апарата и беле технике, па готово сваки штанд на сајму у Берлину имао је агенду о енергетској ефикасности.

Како је ово прва IFA после пандемије отворена за ширу публику, посета је била велика, у складу са капацитетом сајма који је више од 200.000 посетилаца.

Упућени сматрају да је технологија ове године засијала у свом пуном сјају, а штандови су  нудили све: од паметних телефона и таблета, телевизора и монитора до усисавача, фенова, фрижидера…

Како то обично бива, највећи брендови су своје ексклузиве предствили дан пре почетка сајма, па су посебну пажњу привукли  телевизори и њихове нове функционалности. Да ће баш фокус бити на овим уређајима иде у прилог и чињеница да ће све очи бити упрте у Светско првенство у фудбалу које се одржава ове године.

Comtrade је на својих 220 квадрата изложбеног простора с поносом показао Тесла QLED ТВ који доноси потпуно ново искуство гледања телевизије. Како из компаније поручују: „Након првог гледања, повратак на старо више неће бити опција“. Овај телевизор, наиме, нуди више од милијарду боја и може се похвалити широким спектром опција за разоноду директно у дому корисника – другим речима, креиран је да вас забави. Ово је, сматрају упућени, најсјајнији Тесла ТВ до сада, са одличним контрастом, живописним сценама и одличном репродукцијом боја, што омогућава купцима да јасно виде сваки детаљ.

„ Наш овогодишњи штанд има концепт савременог дома. На овом сајму смо изложили све наше уређаје који су неопходни за удобан и функционалан дом. Потрудили смо се да у фокусу буду наши најновији  уређаји, унапређених карактеристика, као и модерног дизајна: Тесла Onyx Premium серија беле технике, као и наши моћни QLED телевизори, али и клима-уређаји који емитују свеж и чист ваздух. Нисмо заборавили ни на кориснике који бирају традиционалне уређаје. У том смислу, понуда је заиста широка и, пре свега, прилагођена различитим потребама“ – рекао је Небојша Лозо,генерални директор Comtrade distribution.

Осим штедње и енергетске ефикасности, представници на сајму показали су да иду у корак с променама навика купаца, јер све веће разумевање технологије подиже очекивања потрошача.

Такође, промене навика током пандемије, као и масовни рад од куће, допринели су да се убрзано развијају, и све више од стране потрошача користе, савремене комуникацијске технологије које омогућавају, између осталог видео конференције, тимски рад преко мрежа и слично.

Стручњаци за робу широке потрошње истичу да чак и потрошачи који су били мање упућени у технологију одједном су морали да се позабаве њоме збога рада код куће, или кју-ар кодовима за регистрацију у ресторанима и дигиталним сертификатима о вакцинацији на својим паметним телефона.

Како показује последње IFA истраживање у доба корона вируса, људи су постали емоционалније везани за своје кућне апарате и потрошачку електронику, па је чак 60 одсто анкетираних у Немачкој изјавило више цени своје електронске уређаје као основне саиграче у свакодневном животу него што је то био случај пре пандемије. Само се њих 17 одсто није сагласио са овом изјавом у студији.