Фамозних 19 степени
СВЕТ: ЕНЕРГЕТСКА ШТЕДЊА

Још смо календарски у лету, а већ смо се смрзли. Не само ми, већ цела Европа, а богами и јеже се, ал’ због високих темепратура,  и на Далеком истоку.

Млеко је просуто 24. фебруара и над празном кофом не вреди сузе лити. Мада би боље било да су власти своје грађане  и много раније  притискале  да штеде, па би им евентуални мрак на улицама пре поноћи и бабин  прслук с овчијим крзном преко леђа док бораве у кући и на послу лакше пао.

Сада, кад је сасвим јасно да је враг однео шалу, многе владе су се одлучиле да тренирају строгоћу. Швајцарска чини се, највише. Према Савезном закону о националном економском снабдевању, који додуше још није почео да се примењује, јер кантони имају рок до 22. септембра да изразе своје негодовање и поднесу предлоге, ко прекрши прописе могао би да се суочи са новчаном казном од 30 до 3.000 швајцарских франака – на дневном нивоу. Према прописаним правилима, температура у зградама са системима грејања на гас може да се подигне на највише 19 степени, а вода се може загревати највише до 60 степени Целзијусових. Коришћење грејалица је забрањено, као и загревање сауна и базена.

На ове мере прва је реаговала полиција. Тако је Фреди Фастер, виши полицијски службеник, позвао владу да „нареди само мере које се могу применити и, пре свега, контролисати“. Он је рекао да не жели да полиција иде од врата до врата, позивајући грађане и предузећа да се придржавају правила, већ да би влада могла да размисли да, уместо скупих кривичних поступака, уведе једноставне административне казне.

Швајцарски источни сусед, Аустрија, схватила је да је мечка  закуцала на њихова врата већ у марту када је први дистрибутер електричне енергије из Граца  пријавио стечај због драматичног раста цене струје. Иако је домаћинствима, малим, средњим и већим предузећима, као и општинама испоручивао струју произведену у Аустрији,  дуг од 4,33 милиона евра није могао да покрије. Ногу је повукао Линц. Крајем јула овај град  са око двеста хиљада становника је донео одлуку о штедњи струје  ограничењем  осветљења на јавним зградама, мостовима и црквама до 23 сата.

Прошле недеље је аустријска влада договорила такозвану „кочницу за цену струје“ по којој  ће свако домаћинство добити субвенционисану цену струје уколико потрошња не пређе 80 одсто прошлогодишње. Граница је одређена на 2.900 киловат сати потрошње за целу годину, а све што се потроши преко тога домаћинства ће плаћати по тренутној тржишној цени. За спровођење ове мере, која би годишње шетдљивим домаћинствима требало да уштеди петсто евра, влада ће издвојити две и по милијарде евра. Мера ће почети да се примењује од децембра.

Док Британци с нестрпљењем чекају енергетски план нове премијерке Лиз Трас, део суседног острва, Ирска, већ зна шта јој чинити. Поред већ оних уобичајених 19 Целзијусових у јавним установама ( изузетак су социјалне и здравствене) ирска влада предлаже и да се запослени у њима скупе, ако је могуће сви на један спрат, како се не би беспотребно грејале просторије где седи смао неколико људи. Министар енергетике Еамон Рајан каже да влада планира и подстицајне мере како би домаћинства избегавала да перу одећу и судове између 17 и 19 сати, када је у Ирској струја најскупља. Влада намерава да пружи и финансијску помоћ домаћинствима и предузећима, а како и колико знаће се 27. септембра.

 

Пише М. Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању