Savremena psihologija – KAKO PREPOZNATI MANIPULATORE?

Ima ih neretko i u našem najbližem okruženju. Mogu biti šarmantni i topli, prividno zainteresovani za naš boljitak i uvek od pomoći, ali neki od njih ne biraju način samo da bi ostvarili svoje ciljeve. A na tom putu mi smo im samo sredstvo do cilja

PIŠE NATAŠA USKOKOVIĆ

Postoje ljudi koji radi ostvarenja sopstvenih ciljeva ne prezaju ni od čega i sve činjenice vešto izvrću u svoju korist, a njihove žrtve najčešće nisu ni svesne toga. O tome kako prepoznati manipulatore i kako se postaviti prema njima, razgovaramo sa Eminom Kopić, psihologom i psihoterapeutom.

Psihološku manipulaciju nije uvek lako prepoznati, ali je moguće to naučiti.Manipulacija podrazumeva korišćenje neke osobe za postizanje svojih ciljeva, svođenje ličnosti na sredstvo. Svi ljudi, nekada, tokom života, bivaju izloženi raznim pokušajima manipulacije, ali ne podlegnu svi. Važno je da se o tome obavestimo i trudimo da ne podlegnemo jer njene posledice mogu biti bolne i povređujuće.

Kako prepoznati manipulatora i kakav je njegov psihološki profil?

Manipulatori su osobe koje su zainteresovane isključivo za ličnu dobrobit, ne biraju način da bi ostvarile svoje ciljeve i kojih se ne tiče kako njihovi postupci utiču na druge ljude. Oni mogu biti i šarmantni, delovati toplo i zainteresovano, a mogu biti i zastrašujući, koristiti ucene i pretnje. Zajednička karakteristika im je da nisu motivisani da ulaze u odnose i bave se drugim ljudima zbog tih ljudi, već isključivo da bi kroz odnos sa njima na neki način profitirali. Bitno je naglasiti da manipulatori žele da profitiraju na „skriveni“ način, ne tražeći otvoreno ono što im je od nekoga zaista potrebno. Izazov manipulatora je da iz nekoga „izvučenešto bez direktnog traženja, ali i bez jasnog pristanka te osobe.

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju