Svetska metropola dizajna

Nedelja dizajna u Milanu divna je manifestacija koja neguje i veliča ovu oblast u svim njenim formama prikazujući poslednje svetske tendencije u oblikovanju proizvoda i unutrašnje arhitekture. „Salone del Mobile” pretvara Milano u međunarodni centar kreativnosti, inovacija i novih trendova.

Milano je, tokom šest dana aprila, od 17. do 22, koliko je trajala 57. edicija internacionalnog sajma nameštaja, posetilo više od 400.000 turista iz 180 zemalja, a oko dve hiljade izlagača imalo je priliku da prikaže novitete u uređenju unutrašnjeg prostora, kuhinja i kupatila. Na izložbenom prostoru milanskog sajma Rho Fiera, koji se širi na 250.000 kvadratnih metara, pored poznatih italijanskih i svetskih brendova, posebno mesto zauzeli su i mladi internacionalni dizajneri. Njih 650 prikazali su svoje modele u konkurenciji za nagradu Salone Satelite Award. Ove godine, prvu nagradu je odneo italijanski dizajner Stefano Carta Vaskoncelos, svojim projektom Light Kitchen, prototipom jednostavne kuhinje koja se sastoji od sedam elemenata povezanih bez korišćenja šrafova.

Održivost – ideja vodilja

Kako navodi predsednik milanske Nedelje dizajna i vlasnik poznatog brenda Kartell, Klaudio Luti, Nedelja dizajna u Milanu je događaj koji je sam po sebi postao referentna tačka u svetu.    –  Za ovih šest dana videli smo nešto najbolje u okvirima kreativnosti, sposobnosti za inovacijom i stvaranjem novih proizvoda. U svakoj sekciji Sajma, ove komponente bile su prisutne – istakao je Luti. On je još dodao da riteil tj. maloprodaja neće i nema nameru da nestane. Korišćena na pravi način, maloprodaja ostaje sastavni deo svakog brenda ili kompanije. Upravo je to i tajna uspeha „made in Italy”, koja je uprkos krizi uspela da se održi na nogama, naglasio je Luti. A kada je reč o inovaciji, ni u to nema sumnje da Italijani to ipak rade najbolje, dok Nemci i Kinezi ostaju u pozadini. Upravo je inovacija bila fokus ove edicije, pa od klasičnog do modernog dizajna, inovativna rešenja su se našla na svakom štandu, kada je u pitanju
enterijer, od dnevnih prostorija, preko kuhinja do kupatila. Posebnu pažnju ovoga puta dobila je izložba „FTK Technology for Kitchen”, koja svake druge godine donosi novitete o kuhinjskim aparatima. I ove godine je ideja vodilja mnogim kreatorima i kompanijama bio održivi dizajn kupatila: od izbora materijala, efikasnosti, kvaliteta, pa sve do postprodaje.

Nastavak možete pročitati u broju 3096.