Симфонија боја
У ХОЛАНДСКОМ ЦАРСТВУ ЦВЕЋА

Први дан пролећа означио је и почетак велике свечаности у парку Кеукенхоф у општини Лисе, која се налази у провинцији Јужна Холандија. Овај парк прославља свој 75. рођендан, а свечаност је отворила принцеза Маргарита, после чега је уследио концерт Симфонија боја. Музички директор Ерик ван Тејн компоновао је за ов прилику јединствену нумеру, спајајући класичну, савремену поп и денс музику. Концерт и избор песама које је извела сопран Летиција Герардс, били су својеврсни омаж блиставим бојама и пролећним цевтовима, који су симбол новог живота. Уз јубиларну изложбу цвећа иду и међународна поштанска марка ограничене серије, документарни филмови, али и представљање нове златно-жуто лале назване по британском монарху Краљ Чарлс Трећи.

Ову свечаност „зачинили“ су седморо чланова еколошког покрета Extinction Rebellion, који су на кратко голи протестовали пред вратима парка против употребе пестицида у гајењу луковица. „Ова прекрасна, шарена поља скривају огромну штету чији је узрок гајење луковица. Бубе, птице и биљке масовно умиру због пољопривредних отрова“, каже се у саопштењу овог покрета.

Током своје седам и по деценија живописне историје, Кеукенхоф је постао не само симбол Холандије, већ и светски симбол лала и другог цвећа и туристичка дестинација која привлачи посетиоце из свиох крајева планете. Своју славу дугује генерацијама посвећених људи који воле цвеће, али и краљевској породици чији је миљеник био од настанка.

Кеукенхоф је настао на иницијативу узгајивача и извозника луковица који су желели да прикажу холандске цветне адуте. Била је 1949. година и парк је, на обалама канала између Амстердама и Хага, тада дизајнирао холандски архитекта Јан Дејвид Зохер у стилу енглеске пејзажне баште. Већ прва сезона била је хит – привукла је више од 236.000 посетилаца. Међу њима су биле и принцеза Маргарита и друге младе принцезе које су, заједно са одабраном групом пријатеља, бирале најлепши врт. Већ следеће године ову дивну изложбу посетила је краљица Јулијана, која је била и њен покровитељ.

Данас се Кеукенхоф, познат и као Врт Европе, простире на 32 хектара и дом је за седам милиона лала, што обичних што хибридних, као и зумбула, нарциса и других луковица, али и  другог цвећа, попут ружа. Шестсто узгајивача из целе Холандије испоручују луковице и саднице, а стотине људи брине да оне исцветају и креирају незаборавне и јединствене пејзаже којим се прошле године дивило 1,4 милиона људи. Сву лепоту амбијента, у свим замисливим и незамисливим бојама, допуњују стара вишевековна стабла, живописни спрудови, канали, водопади, дворац, ветрењаче од којих је најпознатија она из 1892. године са које се пружа невероватан поглед на цео парк.

Иначе, Кеукенхоф (у преводу с холандског „кухињска башта“) је у 15. веку био имање грофице Ван Бајден на којем је она гајила зачинско биље за дворску кухињу.

М.С.