Велика џамија у Кувајту

У Кувајт Граду, престоници државе Кувајт, постоји око 800 џамија, али највећу пажњу привлачи једна. Не само да је та џамија највећа, већ се на њеном дизајну није штедело, пажња је посвећена сваком детаљу у унутрашњости, па представља изузетну грађевину културе

Током 29 или 30 рамазанских дана, Велика џамија и околна дворишта, паркови, паркинзи, чак и улице, претварају се у прикладна места за молитву стотина хиљада људи. Забележено је да је за Рамазан 2011, у једном тренутку у Великој џамији и око ње било 180.000 људи, а читава држава је тада имала око четири милиона житеља. Велика џамија је нарочито популарно место молитве током последњих десет дана светог месеца поста и даривања, који је ове године окончан заласком сунца у четвртак, 14. јуна.

Током протеклог Рамазана, међутим, молитвени ћилими и чадори нису простирани ван Џамије јер су у току велики инфраструктурни радови у центру Града Кувајта, у чијем ширем подручју живи око 2,4 милиона становника. Но, у Џамији током ноћне службе може да стане око 18.000 верника.

Неколико недеља пред почетак Рамазана овај аутор је у Великој џамији присуствовао такмичењу школа у рецитовању Курана. Неки од најбољих такмичара су одабрани да у вечерњим сатима месеца поста и даривања предводе додатне, таравих молитеље.

Велика џамија омогућава потпуно расхлађене просторије за вернике, необично важно пошто се температуре у Кувајту већ преближавају 40. степену Целзијусове скале.

Наставак можете прочитати у броју 3102.