Све више оболелих
АЛЕРГИЈЕ

Алергије се највише испољавају у пролеће, а према недавним подацима око 25 одсто светске популације има неку врсту алергије и број оболелих се сваке године увећа за пет до десет одсто. Др Невену Савић интернисту алерголога, питамо шта може бити узрок толиком повећању?

Чињеница је да су улазак у 21. век обележили статистички подаци који говоре у прилог томе да су алергијске болести попримиле размере епидемије и да имају тенденцију пораста. Сматра се да су алергијске болести најучесталије хроничне болести, које на срећу нису заразне. Подаци су варијабилни и требало би стално радити ревизију, а разлози су сложени и вишеслојни.  Алергијске болести су  учесталије у урбаним деловима света где је велики проблем аерозагађења, издувних гасова и концентрације смога, па се полен везује за њих. Парадоксално, поленске алергијске кијавице и астме су учесталије у градовима и оне са тежом клиничком сликом, у поређењу са сеоским срединама где је већа и бујнија вегетација, али понекада не постоји повезаност између концентрације полена у ваздуху са јачином симптома. Не заборавимо на климатске промене које су продужиле периоде вегетације и убрзан начин живота са свакодневним хроничним стресом, као и одређени начин исхране, брзе хране, индустријски обрађене хране богате са различитим адитивима, конзервансима, вештачким бојама, у пластичној и другим амбалажама, уз додатак различитих хормона и ГМО храну. Људи живе у становима са кућним љубимцима, а различита хемијска средства се користе свакодневно за хигијену и у козметици. Поред тога, морамо да прихватимо и нова лица алергијских болести које се јављају и код пацијената у каснијем животном добу по први пут, као и код особа које немају генетску предиспозицију нити позитивну породичну анамнезу за атопијске болести, односно генетску склоност на алергене.

Које су најучесталије алергије?

– Алергијска кијавица, алергијска бронхијална астма и атопијски дерматитис спадају у најчешће атопијске болести које се често јављају и удружено. Сматра се да данас у свету 40 одсто светске популације болује од неке врсте алергијског ринитиса. Пацијенти долазе и због кожних промена алергијске етиологије, често се ради о акутним облицима копривњаче која може бити повезана са конзумирањем неке врсте хране али у одраслом добу чешће се размишља о медикаментозној етиологији. Медикаментозна алергија је обично повезана са акутном клиничком сликом  алергијских манифестација, типа различитих  кожних промена, од класичне копривњаче до различитих токсоалергијских егзантема понекада и са отоцима меких ткива, гушењем па до најтежих анафилактичких реакција. Карактеристична је временска повезаност са временом узимања лека и временом појаве промена типичних за алергијску реакцију.

 

Пише Наташа Ускоковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању