Амерички сан Јанка Поповића

Уживоту Јанка Поповића среле су се и заволеле кошарка и информатика и не растају се до данашњих дана. Играјући и тренирајући кошарку у Америци отплатио је своје школовање и мас ер студије за IT стручњака. Провео је и једну сезону као директор кошаркашке „операције“ и координатор програма за женску кошаркашку екипу „Роберт Морис“ Универзитета у Питсбургу (Пенсилванија). Остварио је део свог америчког сна, за продужетак му је потребна зелена карта коју очекује да ће добити у најскорије време. До тада време проводи у Београду, прикупљајући сазнања од наших кошаркашких стручњака.

Шта значи бити директор кошаркашких „операција“ и координатор програма?

– Позиција директора кошаркашких „операција“ је више логистика и бизнис страна тог спорта. То су путовања, хотели, цела организација тима на путу, и то је чинило неких четрдесет одсто мог дела посла, док сам остало време био видео-координатор, што подразумева снимање утакмица и кодирање. Шта то значи? Преламам снимак с утакмице и на полувремену сиђем до стручног штаба, показујем снимке играчица које мислим да треба да им покажем и онда анализирамо, где греше, шта добро раде.

У томе наравно помаже IT струка?

Наравно. Још као тинејџер сам био залуђен компјутерима, а истовремено сам играо кошарку, тако да сам некако спојио две љубави и постао видео-коор- инатор за кошарку.

Деси ли се да технологија „омане“ или да не процените добро који снимак треба приказати?

– Деси се да тренер већ уочи оно што сам хтео да му покажем, видимо исте ствари, али у већини случајева снимак покаже нешто што у жару борбе про- акне.

Постоји ли могућност да српски ти-мови уведу такву технологију?

– Да, уколико би тимови хтели да инвестирају у те програме који су доста скупи. Фирма коју смо ми заступали сада почиње да ради и на Балкану.

Јеси ли своју каријеру замишљао као каријеру IT стручњака, кошар-каша или ово што си сада? Шта се у твом животу променило одласком у Америку?

– У Америку сам отишао играјући кошарку, то ми је платило школовање, мастер и факултет. Отишао сам из средње школе и завршио факултет захваљујући кошарци, а мастер сам завршио радећи као тренер. Знао сам да после завршетка школовања желим да се бавим баш тим послом видео– координатора, да будем помоћни тренер. Више сам волео и волим стручну страну кошарке. Срећа да сам довољно добро играо, па сам тиме могао да платим школовање. Увек сам желео да останем у овом спорту.

Наставак прочитајте у броју 3114.