Пауница са смиљем на глави
БЕОГРАДСКА НЕДЕЉА МОДЕ

Овогодишња недеља моде одржана је од 10. до 17. априла на неколико локација у Београду али је центално место и овога пута био Хангар у Луци Београд где је представљено чак више од 100 дизајнера колекцијама за пролеће, лето и јесен 2024. Уочи свечаног отварања на програму је била изложба модне дизајнекрке Наташе Шарић у галерији „Сањај“, под називом „Неоганичена веза“ као увод у модни догађај који публика увек са нестрпљењем очекује средином априла. Наташа је већ два пута освојила награду за најбољу колекцију на Београдској недељи моде и добитница је многих признања за дизајн, не само код нас већ и у свету. Поставка њених радова дочарава ту везу између моде, примењене уметности и скулптуралне форме у којој доминирају црно бели контрасти и кравате као посебан модни детаљ који представља аспект идентитета и тачку спајања прошлог и будућег, и који наговештава ново време у моди.

Наредног дана, директор и оснивач Београдске недеље моде, Ненад Радујевић отворио је 53. Perwool Fashion week подсећањем на нашу недавно преминулу поп звезду и жену која је имала посебан модни израз далеко испред свог времена, Александру Слађану Милошевић. Директор је предложио публици да Слађани, уместо минутом ћутања одају пошту минутом аплауза, за све оне аплаузе које није добила или које нисмо успели да јој упутимо јер смо остали неми од узбуђења које нам је приређивала и у музичком и у модном смислу,  рекао је Радујевић.

Затим је ревијом са Миланске недеље моде „Нити“ нашег модног дизајнера Игора Тодоровића, свечано отворен Perwoll Fashion week. Својим креацијама дочарао је нашу историју кроз асоцијацију на божур, смиље и јелек у виду стилизованих кожних појасева. Његово поигравање са једноставном формом и врхунским материјалима, вуном и свилом, где доминира природна боја свиле комбинована са традиционалним десенима, и земљаним тоновима од вуне, одушевило је публику. Врхунски кројеви модела од свиле и трикотаже наглашавају женственост са украсним традиционалним десенима и божурима где је сваки цвет израђен од 70 делова који су убацивани у конструкцију модела или у комбинацији са плетивом од најфинијих вунених нити. Игор је користио  најлуксузније материјале свилени органдин, најфинију кожу и вуну од овце праменке са Златибора. У хаљинама и сукњама са шлицевима незавршених ивица дефиловале су манекенке са перушкицама на врху главе, а у једном делу колекције доминирала је златна боја као асоцијација на ниске дуката преточене  у текстуру материјала. Ревија се завршила изузетним моделом венчанице – паунице, младе која је некада од Косова до Словеније носила смиље на дан венчања са необичном капом која се назива смиљевац, открио је Тодоровић.

Другог дана, ревија је отпочела „Ангелинином хаљином“ која је уз помоћ домаћих креатора израђена по цртежима Ангелине Аћимовић, девојчице која је страдала у мајским трагичним догађајима у Основној школи „Владислав Рибникар“. Затим су своје моделе представили бројни млади дизајнери и победници претходног конкурса.

Наредних дана своје колекције приказивали су и наши познати дизајнери: Драгана Огњеновић, Александра Лалић, Весна Крацановић, Дејана Момчиловић, Пеђа Нерић, Будислава Кековић (која поред одеће, дизајнира обућу и накит), Ана Васиљевић која живи и ради у Барселони и чије су колекције приказане на најважнијим модним догађајима у Лондону, Паризу, Барселони и Амстердаму, а која инспирацију проналази у савременој одрживој и еко архитектури. Колекција Бошка Јаковљевића „Фантастично путовање“ такође је била посвећана одрживој моди и екологији јер је један њен део направљен од рециклираног папира, а посебно је била импресивна његова обућа, чизме и патике, које су израђене од папира.

Велико интерсовање побудио је и пројекат „РЕкреација“ под вођством Ане Тошић Трајковић са колекцијом младих дизајнера од рециклираних белих кошуља, док је на финалној вечери која се одржала у биоскопу Балкан своје моделе представила Ирена Граховац.

 

Пише Наташа Ускоковић

Аутор фотографија Ђорђе Томић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању