Болести које нам преносе кућни љубимци

Дешава се да и савесни власници заборављају да њихови љубимци некада имају специфичне потребе и болести па тако доводе у опасност себе, али и остале са којима дођу у контакт. Темељно прање руку значајно смањује ризик од ширења инфекције, али некада то није довољно

Зоонозе су инфекције и обољења животиња чији се узрочници у природним условима могу пренети на човека. Њихову појаву објашњава биолошко сродство људи и животиња и контакт између човека и животиња, глодара и зглавкара, који живе у његовом окружењу. Како сазнајемо на сајту Градског завода за јавно здравље, у Београду, без лабораторијских испитивања дијагноза се тешко поставља, а основне карактеристике зооноза су многострука етиологија (бактерије, вируси и рикеције – које имају карактеристике и вируса и бактерија), поливалентност ширења (контактом, алиментарним – заражена вода и храна и аерогеним путем, преко вектора – крпељи, комарци и др.) и клиничка слика у виду осипа (као код шуге).

О болестима које на човека могу пренети баш наши драги кућни љубимци и њиховој превенцији говори prim. mr sc. med. др Славица Марис, шеф Одсека за зоонозе Градског завода за јавно здравље.

– Кућни љубимци нам могу пружити огромну љубав, али сваки власник пса, мачке или неког другог љубимца мора бити свестан да постоје заразне болести које љубимци могу пренети на човека. С обзиром на то да се болести које се могу пренети преко љубимаца не преносе само контактом, прање руку није једина мера превенције за настанак ових обољења.

Наставак прочитајте у броју 3118.