Да ли смо спремни за промене
БУДУЋНОСТ ПОСЛОВАЊА

Вештачка интелигенција донела је огромне промене у скоро свим сегметима живота. Трансформисала је начин на који радимо, комуницирамо и свакодневно живимо. Донела је са собом и бројне изазове, али и могућности које захтевају пажљиво разматрање и управљање. Према најновијим истраживањима која су недавно представљена у Лондону, највећи изазови који нас тек очекују тичу се примене вештачке интелигенције и њеног утицаја на радну снагу и смену генерација, на измене законских регулатива, на недостатак вештина код кадрова, на макро и економске промене, на одрживост и еколошке факторе.

На многа од отворених питања, добили смо одговор у Привредној комори Србије, где су на тему употребе ВИ технологија и будућности пословања говорили: Филип Мрдак из Центра за дигиталну трансформацију, Мишел Рошар – лидер „Дактела“ глобал тима, Душан Илић директор канцеларије „Дактела Адриа“ и оснивач компаније „Дактела“ господин Дејвид Хајек.

Како би олакшали компанијама у Србији имплементацију вештачке интелигенције, Центар за дигиталну трансформацију (ЦДТ) у сарадњи са Министарством привреде Републике Србије упутио је јавни позив компанијама да аплицирају за „Програм подршке дигиталној трансформацији из области вештачке интелигенције (ВИ) за микро, мала и средња предузећа“. Програм подразумева и асистенцију сертификованих консултаната за ВИ који треба да унапреде пословање, увођењем савремених, дигиталних алата.

„Право учешћа имају све компаније које запошљавају између 5 и 249 људи, а испуњавају и остале услове детаљно објашњене са сајту ЦДТ-а. Учесници у консултантском програму добијају бесповратну субвенцију Центра за дигиталну трансформацију у висини до 12.000 евра којом се, заправо, изједначава износ који је сама компанија спремна да инвестира у дигиталну трансформацију“– каже Филип Мрдак из Центра за дигиталну трансформацију.

Компаније у нашој земљи, али и оне широм света, теже ка беспрекорној интеграцији свих доступних канала комуникације. Посебно истичу потребу за целовитом комуникацијом путем различитих платформи, познатом као „omnichannel communication“. Клијенти, с друге стране, захтевају брзу и ефикасну комуникацију са компанијама. Желе и да им компаније буду доступне на свим каналима 24 сата дневно, седам дана у недељи. Нико не жели да чека на јављање опреатера дуже од минут-два, или да накнадно бира опције од 1 до 9  – које му говорни апарат сугерише, потврђује и Мишел Рошар, лидер Дактела ВИ глобал тима. „Људима више одговара комуникација са чет ботовима, јер за максимално два минута добијете све информације, док са друге стране, комуникација мејлом може да потраје и до два дана“, каже Рошар.

Душан Илић, директор канцеларије „Дактела Адриа“, каже да имплементација Дактела система, у фирмама које имају 50 запослених, аутоматски смањује потребу за осморо ангажованих у кол центрима. „То не значи да ће ти људи остати без посла. Напротив! Они могу да пређу на директну продају, на пример, јер ће им систем омогућити аутоматизоване, све неопходне податке. Имплементација само убрзава цео процес и усмерава људске ресусре на комплексније задатке.“ – закључује Илић.

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању