Суноврат краља криптовалута
ОД ФИЛАНТРОПА ДО КРИМИНАЛЦА

Па и није много, с обзиром на толике милијарде долара његових клијената које су у кратком року испариле, односно завршиле у његовом џепу.

Сем Банкман-Фрид (32), познатији као СБФ, али и као „краљ криптовалута“ и на крају као „краљ превара“, осуђен је на 25 година затвора због крађе најмање десет милијарди долара од клијената своје светске берзе за размену криптовалута FTX. Западни медији сада пишу о спектакуларном паду неуредног „чуда од дететета“ из Силицијумске долине, који се дружио са славним личностима попут бразилске манекенке и глумице Жизел Биндшен и легенде америчког фудбала Тома Брејдија, којег је, уз многе друге звезде, убедио да рекламирају FTX, уз велику награду.

Незаустављиво урушавање Банкман-Фридовог царства почело је 7. новембра 2022. када је један извршни директор конкурентске фирме на друштвеним мрежама изразио забринутост о финансијском стању FTX-a, после чега је уследило да Банкман Фридови клијенти панично повуку више милијарди долара. Ипак, више од милион људи је остало без свог новца.

Kao вондеркинд криптовалута обогатио се брже од икога у америчкој историји. Док су други трепнули, СБФ је стекао 26 милијарди долара личног богатства, часописи су се утркивали ко ће пре и ко више насловних страна да му да, политички утицај се подразумевао. А онда је уследио суноврат. Брз и силовит.

После споменутог твита, за пет дана FTX-ови клијнети остали су без више од осам милијарди долара и компанија је банкротирала. Пет недеља после, тужиоци на Менхетну оптужили су Банкман-Фрида за неколико финансијских превара, укључујући превару путем интернета, превару с вредносним папирима, превару с робом и прање новца.

Током суђења, које је трајало четири недеље појавиле су се две контрадикторне приче. По једној је Банкамн-Фрид био генијалан стручњак који само није имао среће, односно као извршни директор FTX није видео да му се пред носом дешавају огромне преваре. По другој, које су се држали његови бивши најближи сарадници, Банкман-Фрид је од својих клијената извукао милијарде долара – сматрајући да никада неће бити ухваћен.

Још као тинејџер није се устручавао да каже да жели да буде богат, али је додавао да  све те силне милијарде жели само да би их поклонио. Родитељи, угледни академскио грађани, обоје професори права на Станфорду, његовог брата и њега су од малих ногу учили о утилитиризму, доктрини супротној егоизму, по којој је најетичнији избор онај који доноси највише добра за већину људи. Као студент на елитном МИТ-у (Масачусетс институт за технологију), Банкман-Фрид је отишао на предавање Вила Мекаскила, 25-годишњег докторанда на Оксфорду и оснивача делотворног алтруизма, утилитаристички обојене филозофије која користи математику да би открила како појединци могу да максимизују своје филантропско дело. Мекаскил га је посаветовао да своју интелигенцију искористи на уносном Вол Стриту и то тако што ће донирати већи део своје плате за важне циљеве.

Пише Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању