Ћилим-ремек дело српске ткаље

Реновирани Музеј у Младеновцу свечано је отворен изложбом „Ћилим“, ауторке Магдалене Ивковић, музејског саветника Музеја града Београда, која представља одабир тридесет репрезентативних текстилних примерака из збирке Музеја Младеновца.

Раскошни, различити по стилу, функцији и техничким карактеристикама, израђивани су од краја 19. до седамдесетих година прошлог века. Као основни елеменат декоративног текстила, ћилим на нашем културном простору представља важан део богате материјалне баштине, а сваки понаособ је мало ремек-дело српске ткаље и један од малобројних предмета у чијој је изради жена имала доминантну улогу.

У широј космајској области, клечани ћилим је био најскупоценији део девојачке спреме. На основу стилских особина, технике ткања, сировина, орнамената, композиционих решења, ћилими из збирке Музеја Младеновца веома су слични, или чак исти, ћилимима шумадијско-моравског стила.

Упркос чињеници да се исте стилске карактеристике и технике израде сусрећу у Шумадији и на ширем простору Србије, сваки ћилим је лепотан за себе, посебан, аутентичан и мистичан, са сопственим карактером и душом. Њeгове шаре су сликовно писмо, а на њима се препознају индивидуални и етнички идентитет, али и појединачне интимне приче.

Наставак можете прочитати у броју 3106.