Без њих планета не би преживела
ДАН ПЧЕЛА

Поводом Светског дана пчела, који се обележава 20. маја, у месецу када је највећи развој пчела на северној полулопти, и на дан када се родио Антон Јанша, зачетник и учитељ модерног пчеларства, прилика је да се подсетимо значаја ових вредних инсеката без којих, тврде научници, ни свет не би могао да опстане.

Ове године је Дан пчела облежен у Туристичко-угоститељској школи у Београду на иницијативу професорки Светлане Пуновић и Јелене Бјековић које организују обележавање значајних датума са Унескове и наше листе, а баве се очувањем културне традиције и баштине.

Велики број ученика пратио је предавања о пчелама, њиховом узгоју и утицају на здравље људи. Прво предавање одржао је Далибор Мандић, професор куварства и дугогодишњи пчелар који је реко да је Светски дан пчела установљен пре шест година јер је услед утицаја климатских промена и загађења дошло до изумирања појединих врста пчела.

– У почетку се људи нису пријатељски односили према пчелама. Уништавајући кошнице да би узимали мед, уништавали су  најквалитетнија друштва пчела. Међутим, са новим сазнањима о организацији и узгоју пчела, то више није случај па пчелари бринући о кошницама помажу њихов развој и опстанак. Захваљујући научницима који су посматрали кошнице сазнали смо да унутар њиховог друштва влада матица која се у току свог такозваног свадбеног лета спари са више десетина трутова.У зависности од климатских услова матица више пута одлази на тај лет, а у време полног сазревања она се спарује и са више десетина трутова у једном лету.

Професор је затим говорио о значајној улози пчела коју свако треба да зна:

– Улога пчеле у ланцу исхране је на првом месту јер је медна пчела донатор, тако да не ремети и не уништава никога, за разлику од других врста које могу бити и донатори и предатори. Најважнија улога пчеле је опрашивање, а како код неких биљних врста, пчеле учествују у опрашивању и до 97 одсто а генерално од 40 до 90 одсто, сам тај податак довољно говори о значају пчела за човечанство. Неки научници сматрају да би без опрашивања за неколико година потпуно нестале биљне врсте што би угрозило биодиверзитет и опстанак свих осталих врста и целе планете.

За бављење пчеларством је важно да знамо како пчеле функционишу, па је професор Мандић објаснио да се пчелиње друштво састоји од матице и радилица у току целе године, а у одређено време календарске године, у пролеће, појављује се и трут, када пчела креће у своје природно размножавање, односно ројење.

 

Текст и фотографије Наташа Ускоковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању