МОЗАИК: ПОДГОРИЦА, ЦРНА ГОРА
Ђорђе Балашевић добио свој парк

На дан када је панонски морнар требало да напуни 68 година, у вечерњим сатима 11. маја, у Подгорици је отворен парк посвећен Ђорђу Балашевићу. Симболично, баш као у његовој песми “На дан када сам рођен, ту је посађен орах”, градоначелник Подгорице Иван Вуковић посадио је орах у Булевару Михаила Лалића и суграђанима подарио још једну лепо уређену зелену оазу.

Парк је површине седам хиљада квадратних метара. Секу га три стазе посуте ризлом, има три бетонска платоа, за одмор је постављено деветнаест клупа, а ту су и љуљашке за децу и одрасле. Али, оно што парк чини посебним и даје му аутентичност јесу засади. Посађено је 68 садница, по једна за сваку годину Балашевићевог живота, а све врсте спомињу се у његовим песмама (орах, липа, кестен, дуд, бадем, дуња, чемпрес). Није багрем, јер га има, односно алеја багрема се већ налазила на овом простору. Дуж пешачких стаза постављено је једанаест браон табли на којима су белим словима исписани стихови из Балашевићевих најпознатијих песама.

Простор је оплемењен и са више од 80 садница жбунастих биљки, ружа, рузмарина…Укупна вредност радова је око сто хиљада евра.

И док су су Подгоричани поздрављали овај потез градских власти, житеље Новог сада, родног града нашег недавно преминулог кантаутора је било стид, а неки су били и бесни оним што су видели неколико дана пре догађаја у Подгорици. Неко је, наиме, оскрнавио мурал са ликом Балашевића који је нацртан у Фрушкогорској улици. Безумник је, на Дан победе над фашизмом, спрејом преко песниковог чела написао усташко U са крстом.