Психопата и(ли) социопата
ДОГОДИЛО МИ СЕ

Иако се појмови психопата и социопата често користе да би се описала слична стања и поремећаји који спадају у групу антисоцијалних поремећаја личности, између њих постоје извесне разлике. Карактерише их упорни образац занемаривања других, игнорисање друштвених норми и закона, кршење правила у школи и на послу, прекорачење друштвених граница, крађа, ухођење, узнемиравње других или уништавање имовине. Такво понашање се обично манифестује и пре петнаесте године, а главна карактеристика психопата је да су у питању хладне и прорачунате особа, док су социопате склоне импулсивности.

ИМПУЛСИВНЕ РЕАКЦИЈЕ – Иако су скоро сви људи повремено склони неким импусивним реакцијама, када без размишљања ураде нешто исхитрено, од рецимо драстичне промене свог изгледа до неких важних одлука, за некога ко пати од тог поремећаја, доношење тренутних одлука без икаквог промишљања и размишљања о последицама, део је свакодневног живота. Такође, њима је изузетно тешко да направе план којег ће се придржавати.

РИЗИЧНО ПОНАШАЊЕ – Управо комбинација импулсивности, неодговорности и потребе за задовољењем тренутних потреба је оно што их најчешће води у ризично понашање. То их доводи и до проблема зависности, прекомерне конзумације алкохола, дрога, патолошког коцкања и опасних хобија, укључујући и криминалне активности, а да уопште нису способни да воде рачуна ни о својој, нити о туђој безбедности.

ЗАЈЕДНИЧКЕ ОСОБИНЕ – Карактерише их недостатак осећаја емпатије према другима као и савести за личне поступке што је главна особина људи са АСП и највише је изражен код психопата, а управо је тај недостатак емпатије као и манипулативност заједничка карактеристика социопата и психопата. Поред тога, људи са антисоцијалним поремећајем личности имају тенденцију да буду варљиви, игноришу и одбацују друштвене одговорности, и у најгорем случају, немају уопште савести и саосећања.

ПОРЕМЕЋАЈ ШИРОКОГ СПЕКТРА – Антисоцијални поремећај је широког спектра, па он може бити релативно благ код оних људи који лажу и упадају у невоље са супружницима и околином. Затим, могу бити отворено насилни и агресивни или само вербално агресивни, а на крају спектра се налазе лопови и убице. Ипак, већина њих је између те две крајности, а да би нека особа добила дијагнозу АСП потребно је да је пунолетна и да има историју агресивног понашања, кршења правила и покушаја обмане.

 

Приредила Наташа Ускоковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању