Болест прљавих руку
ДОГОДИЛО МИ СЕ

Децу стално треба подсећати да руке треба често прати, о чему је спевана и песмица за њихов узраст, али како код млађе деце свест о томе није довољно развијена, у вртићима се та заразна болест веома брзо шири. Назива се болест руку, ногу и уста (скраћено БРНУ) по местима на којима се манифестује.

Најугроженија су деца до пете године живота, а у веома ретким приликама се може јавити и код одраслих. Болест је први пут описана средином прошлог века на Новом Зеланду, а епидемије су се јавиле 2011. и 2012. године код деце у Северној Америци када је потврђен узрочник коксаки вирус А6 (ЦВА6), који је проузроковао тежу форму болести са херпетичним променама или ситним крвављењима у кожи и ширењем промена на екстремитете и труп.

 

ЛАКО СЕ ПРЕНОСИ – Веома лако се преноси, било директно са особе на особу или индиректно преко контаминираних предмета. Узрокују је вируси из групе ентеровируса који се налазе у дигестивном тракту, а посебно коксаки вирус. БРНУ се лако преноси преко столице, пљувачке, секрета у носу или течности из пликова, а могућ је пренос и преко предмета, посебно играчака. Зато је најважнија превенција прање руку, посебно после тоалета и мењања пелена, као и пре оброка или спремања хране. Код куће, у дечјим колективима и играоницама потребно је често дезинфиковати играчке.

 

РАНИ СИМПТОМИ – Пре оспе, јављају се симптоми попут повишене температуре, малаксалост, раздражљивост и бол у мишићима. Бол у грлу условљава и појачано лучење пљувачке, због чега деца губе апетит и одбијају чврсту храну, а може се јавити и дијареја. Болест обично траје три до пет а највише десет дана, али уколико родитељ препозна те симптоме свакако треба да се обрати педијатру. У изузетно ретким случајевима као компликација БРНУ може да се јави запаљење можданих овојница (менингитис) или можданог ткива (енцефалитис).

 

Приредила Наташа Ускоковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању