Канцер мокраћне бешике
УРОЛОГИЈА

Рак бешике представља малигну алтерацију ћелија уротелијума које облажу унутрашњост мокраћне бешике. Како да карцином мокраћне бешике дијагностикујемо у почетној фази, постоје ли неки годишњи обавезни прегледи захваљујући којима можемо да откријемо промене на почетку, на које симптоме треба одмах да реагујемо… све су то питања која смо поставили професору др сци. мед. Зорану Џамићу, директору Клинике за урологију, из Универзитетског клиничког центра Србије.

– Постоји неколико метода за откривање рака мокраћне бешике. Ултразвук је једна од њих. Ова метода је једноставна и безболна, а широко доступна па представља могућност да се пацијенти током рутинских прегледа или контрола, или током систематских прегледа дијагностикују и када је болест у раној фази. Откривање болести у раној фази омогућава пацијентима да се оперишу и да болест буде у потпуности отклоњена. Такође, цистоскопија представља једну од метода избора за постављање дијагнозе рака мокраћне бешике. Трансуретална ресекција тумора мокраћне бешике (ТУТБТ) је дијагностичка метода којом се потврђује захваћеност болешћу али уједно и методу лечења раних стадијума карцинома мокраћне бешике. Биопсија мишића се ради у случајевима када се сумња на мишићно-инвазивни тип рака мокраћне бешике. Компјутеризована томографија (ЦТ) урографија је препоручена метода снимања, ово је неинвазивна и безболна дијагностичка метода уринарног тракта.

На које симптоме треба да обратимо посебну пажњу јер су симптоми проблема са бешиком некако суптилни и неспецифични и код мушке и код женске популације?

– Кад болест узнапредује и нисмо свесни да је имамо. Симптоми су они који уопште нису специфични за ову болест: бол у доњем делу леђа, бол у карлици, малаксалост, отицање ногу… Пацијент може имати један од следећих симпотома: микроспопска или макроскопска крв у мокраћи, повећана учесталост мокрења (услед иритације или смањеног капацитета мокраћне бешике), честе и понављане инфекције уринарног тракта, опструкције или бол у уринарном тракту код узнапредовалих лезија. Сви ови симптоми или сваки симптом појединачно могу указати на постојање рака мокраћне бешике па је јако важно јавити се лекару на време при појави првих симптома када је болест могуће уклонити у потпуности и пацијента потуно излечити.

 

Пише: Бранка Ковачевић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању