Чишћење дебелог црева
ДОГОДИЛО МИ СЕ

Чишћење дебелог црева је добар начин да се регулише пробава и столица, као и да се организам очисти од токсина. Дебело црево (колон) је важан део система за елиминацију отпадних продуката процеса варења што укључује завршетак процеса варења, апсорпцију воде и растворених хранљивих материја, као и у синтези неопходних витамина. Веома је важан орган у заштити организма од разних узрочника болести. Када дебело црево нормално функционише процеси који се у њему одвијају потпомогнути су милионима сапрофитних бактерија. До поремећаја функционисања колона може да дође услед нередовне и неразноврсне исхране, недовољног уноса воде и влакана, стреса, неких лекова и изложености отровним материјама.

ЧЕСТ ПОРЕМЕЋАЈ У питању је веома чест поремећај на који се не обраћа посебна пажња већ се као тегоба наводи нека од манифестација јер се последице нередовног пражњења и лошег или успореног функционисања органа за варење уочавају и на другим органским системима. Проблем се може манифестовати нередовном столицом и остипацијом, надутошћу стомака, гасовима, губитком апетита, малаксалошћу, хроничним умором, честим главобољама, проблемима са кожом или алергијским реакцијама на полен и прашину и слично.

САВЕТ ЛЕКАРА У условима недовољне функционалности дебелог црева на његовим зидовима се временом таложе обилне масе хране која трули и продукује велику количину штетних материја: токсина, гљивица, вируса, паразита и бактерија када долази и до поремећаја цревне флоре, дисбаланса и преваге штетних бактерија. Ако постоје било какви дисбаланси у ритму пражњења црева, количини столице, њеној коегзистенцији или осећаја да црева нису потпуно испражњена, потребно је потражити савет лекара који ће, ако је потребно саветовати хидроколон терапију. То је метода чишћења и испирања дебелог црева (колона) чистом водом или специјално прављеним воденим растворима помоћу савремених софистицираних уређаја.

ОПРЕЗНО С ЛАКСАТИВИМА – Чишћење дебелог црева се, у некој варијанти, може радити спорадично и код куће, али су тада могући и нежељени ефекти попут инфекције, упале црева, дехидратације или неравнотеже електролита. Такође, треба бити опрезан приликом коришћења лаксативних биљака и чајева за чишћење, који се могу наћи у продаји, а чија прекомерна употреба може довести до хроничног затвора.

ХИДРАТАЦИИЈА – Постоји више начина за природно чишћење дебелог црева као што су хидратација (пијење воде и конзумирање хране са високим саджајем воде попут лубенице, парадајза, зелене салате, целера…), као и испијање слане воде које се не препоручује особама са високим притиском али остали који пате од затвора могу да покушају да пре јела помешају две кашичице соли (морске или хималајске) са топлом водом што би већ за неколико минута требало да има ефекта. Затим, прављењем мешавине природних сокова који садрже влакна и хранљиве материје које помажу варење али и исхраном богатом влакнима које се налази у воћу, поврћу, житарицама од целог зрна, орашастим плодовима и семенкама. Један од начина чишћења дебелог црева је и додавање пробиотика у исхрану, затим конзумацијА јогурта, јабуковог сирћета, киселих краставаца и другог ферментисаног поврћа. Код успореног рада дебелог црева могу бити од помоћи и биљни чајеви од алое вере и корена белог слеза, али обавезно треба прво треба разговарати са лекаром и користити их према упутству.

 

Приредила Наташа Ускоковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању