КОЛОСТРУМ
Eликсир за здравље

Познат као прво мајчино млеко, колострум је заправо хранљива течност коју производе сисари као прву храну за новорођенче неколико дана непосредно након рођења а пре почетка лактације млека. О његовом утицају на здравље и имунитет у време поновног раста броја заражених короном, разговарамо са др сц. мед. Зорицом Плавшић, пулмологом, алергологом и клиничким имунологом.

Од када потиче знање о значају колострума за добро здравље?

– Историјски се колострум користио за разне болести још од давнина у Индији. Индијски ајурведски лекари су користили говеђи колострум у медицинске и духовне сврхе од када су краве први пут припитомљене. Крајем 18. века, западна медицина је почела да се интересује за колострум и проучава га због његових потенцијалних здравствених користи. Као последица тога, био је прописан за коришћење код различитих поремећаја здравља, укључујући и јачање имуног система. Занимљиво је да се до развоја пеницилина и других синтетских  антибиотика у 20. веку колострум обично користио за борбу против бактеријских инфекција. Почетком 20. века примећено је да су нивои антитела у првом млеку произведеном непосредно након рођења били много већи од нивоа пронађених у млеку које је произведено 72 сата касније. Још  2005. је објављено да је колострум безбедан и ефикасан за регенерацију ткива, као и за стабилизацију и брзи одговор  имуног система. Истраживачи у овој области кажу да постоји преко 2000 објављених научних чланака који документују безбедност и ефикасност употребе колострума, а показало се да је ова наизглед савршена храна неспецифична за врсту. То значи да је хумани  колострум веома сличан говеђем.

 Како то прво мајчино млеко утиче на имунитет?

– Људски колострум је прво млеко произведено након рођења бебе и посебно је богато имуноглобулинимa, антимикробним пептидима, беланчевинама (лактоферин и лакто пероксидаза) и другим биоактивним молекулима, укључујући факторе раста који су важни за исхрану, раст и развој новорођенчади, а такође и за пасивни имунитет. Ово „рано“ млеко има садржај хранљивих материја и имунолошки састав који се значајно разликује од „зрелог“ млека. Садржи макронутријенте попут протеина, угљених хидрата, олигосахарида, масти и микронутријенте попут витамина и минерала, затим факторе раста, антимикробна једињења и састојке који регулишу имунитет. Неки од ових састојака или нису присутни у млеку или су присутни у знатно нижим концентрацијама. Дакле, колострум је комплетна „храна“ са свим есенцијалним хранљивим материјама за новорођенче током почетне фазе његовог живота и такође, пружа основну, почeтну, имунолошку заштиту. Колострум има позитиван ефекат по здравље на два начина. Прво, његови бројни имуни фактори и природни антибиотици пружају снажну подршку имунолошком систему новорођенчета, а друго, фактори раста подстичу оптимално здравље и излечење.

Пише Наташа Ускоковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању