Тријумфална капија, и то каква
ЕПОХАЛНО ОТКРИЋЕ У ВИМИНАЦИЈУМУ

Иако је локалитет Виминацијум код Пожаревца истражен тек на неколико процената од површине коју је захватао овај римски престони град, значајних налаза је толико да је постао врло познат у свету. Ових дана археолози су у свет послали ексклузивну вест и слику о још једном изузетно важном открићу. Приликом истраживања у урбаном делу града нашли су остатке тријумфалне капије, или славолука, што је још једна потврда да су у главни град провинције Горња Мезија долазили или туда пролазили највиши римски званичници, укључујући и императоре. Открићем тријумфалне капије, Виминацијум се сврстао у ред светских места где се налазе славолуци, што му даје још више на значају на списку римских градова.

– Од почетка августа трају истраживања урбаног градског језгра –  започиње причу археолог др Миомир Кораћ, руководилац Археолошког парка Виминацијум. – У протекле две деценије у оквиру града су истраживана купатила – терме и амфитеатар, док су последња истраживања стамбених четврти спроведена пре читавих пола века. План ових истраживања је подразумевао да први ископи буду усмерени на главну виминацијумску улицу. Нашли смо остаке те улице и утврдили да је била широка мало више од десет метара. Поред тога, започели смо и са ископавањима сложене канализационе мреже. Кажем сложене, јер свако ко може треба да види на неком локалитету како су древни Римљани имали уређене водоводне и канализационе мреже. У том делу ископавања нашли смо и остатке стубова који су постојали са обе стране улице.

Како каже наш саговорник, ти налази су углавном били очекивани. И усред тих очекиваних налаза наишао је део пред којим су се стручњаци мало замислили. Готово збунили. Онда су схватили о чему је реч, па је настало одушевљење. Виминацијум им је открио још једну своју тајну.

– На једној деоници улице, на четири места недостаје коловоз и његова супструкција, и ту смо наишли на темељне стопе у облику квадрата, грађене од масивних комада кречњака – прича др Кораћ. – После краће анализе било је јасно да је реч о темељима тетрапилона, грађевине на четири стуба. И дилеме више није било. Пред нама су стајали остаци једног од заштитних знакова римске цивилизације када је реч о архитектури. Откопали смо славолук, односно чувену тријумфалну капију.

Објашњава затим др Кораћ колико је важан и значајан овај налаз. Каже да су славолуци или тријумфалне капије настали у доба Републике са циљем да се прослави победа и доношење плена великих војсковођа из ратних похода. То су, према правилу, слободностојеће грађевине, било да је реч о једноставном луку који премошћује улицу, рашчлањеном типу са три пролаза, или  са једним пролазом у форми тетрапилона.

– Виминацијумска тријумфална капија је у форми тетрапилона са једним пролазом и пољем за натпис изнад лучног дела – појашњава наш саговорник. – Димензија је 10,4 пута 6,25 метара, што су приближне димензије славолука  Arco dei Gavi у Верони. Капија у Верони је нешто шира, 12,70 метара, очувана је у целости и ова наша најближа јој је изгледом и димензијама. Имајући у виду да су блиских димензија, највероватније је висина виминацијумске тријумфалне капије била дванаест метара.

 

Пише О. Радуловић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању