Срце не воли дуван, стрес и седење
КАРДИОЛОГИЈА

Руководиоци европске школе кардиологије која је одржана недавно у Београду и председници научног одбора били су проф. др Дејана Поповић и проф. др Арсен Ристић, кардиолози Универзитетског клиничког центра Србије, а специјални члан научног одбора и предавач био је проф. др Томас Алисон, директор Клинике за кардиопулмонално тестирање и Клинике за спортску и превентивну кардиологију клинике Мејо, Рочестер, САД.

Кардиопулмонално тестирање, или ергоспирометрија, представља најсавременији и најсвеобухватнији неинвазивни кардиолошки дијагностички метод, који омогућава евалуацију стања срца, плућа, метаболизма, и златни је стандард за процену укупног функционалног капацитета организма.

У Универзитетском клиничком центру Србије, прва лабораторија за кардиопулмонално тестирање установљена је пре готово 15 година, иновативном визијом проф. др Дејане Поповић, а сада она представља референтну светску лабораторију која едукује стручњаке за цео свет.

Едукација је обухватила разноврсне теме, укључујући примену у евалуацији врхунских спортиста, у расветљавању узрока отежаног дисања и интолеранције напора, затим у евалуацији различитих типова срчане слабости, укључујући и одабир кандидата за трансплантацију срца. Практичне радионице су омогућиле полазницима да се орјентишу у различитим клиничким сценаријима.

Са полазницима школе, своје 45-годишње искуство поделио је проф. др Томас Алисон, чија лабораторија на Мејо клиници има велики обим и сложеност процедура, комбинује кардиопулмонани тест са ултразвучном, нуклеарном и инвазивном дијагностиком, и обухвата велики број пацијената са различитим болестима миокарда. До сарадње је дошло током боравка проф. др Дејане Поповић на Мејо клиници протеклих година, и та сарадња подразумева континуирану размену знања и искустава, као и постављање стандарда у овој области на темељу заједничких стручних и научних постигућа.

Ово је била прва посета проф. др Томаса Алисона Београду, прва сарадња са нашим кардиолозима ван граница САД, а уједно и прилика да са њим разговарамо о његовој богатој каријери, и о томе зашто је изабрао управо кардиологију, о условима рада на, толико пута званично потврђено, најбољој клиници на свету. Док смо ћаскали у паузи предавања, где је несебично размењивао своја знања са нашим кардиолозима, др Алисон је пио топлу чоколаду, не кафу. Управо то је и било прво питање за стручњака светског гласа – да ли је кафа опасна по здравље нашег срца, јер је у Србији управо уживање у овом напитаку прво на листи свих активности и ужитака, па се кафа испија у свим приликама.

– И ја пијем кафу и она није лоша за здравље, али треба водити рачуна и на који начин је припремљена. Прокувана кафа је другачија од филтер кафе и она има у себи неке хемикалије које подижу холестерол, док је кафа која пролази кроз папирни филтер на наки начин „прочишћена“. Ако пијете много кафе сваког дана онда пијте филтер кафу, а ако пијете једну до две шољице прокуване кафе то вам неће наштетити.

 

Пише Бранка Ковачевић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању