Овде је за жене боље него у Америци
ШЕРОН СТОУН

Иако уживо поносно показује своје боре и пеге на кожи, на неки магичан начин фотографије и светла рефлектора то некако успеју да испеглају пре него што њен лик стигне до гледалаца или читалаца. Она чак и не тражи од фотографа да посебно обраде и пусте кроз фотошоп њене слике, за разлику од млађих и мање познатих колегиница попут немачке глумице Дајан Кругер. Онда фотограф то мора и да стави у опису своје слике: Фотографија је прерађена и дорађена на захтев сликане особе. Скромна бламажица.

Шерон не мари ни да ли је оно што ће изговорити пријатно саговорнику да чује. Иако су многе жене одушевљене  овогодишњим успехом „женског“  филма „Барби“ који је и режирала жена, Шерон није уверена да је то било шта допринело побољшању положаја жена у последње две деценије.

– Пре тридесет година, за главну мушку улогу у „Ниским страстима“ Мајкл Даглас је добио четрнаест милиона долара, а ја петсто хиљада за главну женску – рекла је Стоун новинарима у Џеди. – Прошле године сам добила понуду за холивудски филм са буџетом од преко сто милиона долара. Младом глумцу кога готово нико не зна дали су осам или девет милиона, а мени опет петсто хиљада за главну женску улогу. Зато мислим да се није много тога променило. Понуду сам одбила, а продуцент ми је пожелео срећу. И ја сам њему узвратила истим речима. Две недеље касније добио је отказ.

Што се тиче боравка у Саудијској Арабији, глумица каже да је одушевљена развојем догађаја у овдашњој кинематографији, као и земљи у целини.

– Док моја домовина полако одлази из ранга земаља Првог света, све више људи тамо окреће се државама такозваног Другог или чак Трећег света. Парадокс је да жене у САД губе права која су имале раније, док их у Саудијској Арабији управо освајају и занимљиво је посматрати тај след догађаја. После „Ниских страсти“ желела сам да режирам једну причу за филм и у студију су ми се смејали. Ове године је у званичном програму Канског фестивала било шест филмова које су режирале жене, а чак четири финансирала је Саудијска Арабија. Када ме људи у Америци питају „како можеш да идеш у Саудијску Арабију где постоји толико неправде“, ја им одговарам да нисам сигурна да разумем о чему причају јер је, по мени, неправда то што у Америци ја не могу да режирам.

Говорећи о плановима за даљу каријеру, Шерон је рекла да би волела да сними једну телевизијску серију и наговестила да ће се у блиској будућности то можда и десити.

С обзиром да је прошле године објавила аутобиографију „Лепота живи два пута“, у којој је објаснила како су „Ниске страсти“ и чувена сцена прекрштавања ногу без доњег веша утицали на то да изгуби старатељство над сином након развода, а како је седмогодишњи опоравак од можданог удара утицао да је сви забораве, одбаце и да је због тога изгубила и каријеру и кућу у којој је живела – о тим стварима је у Џеди нико није питао. Уживали смо у њеном осмеху и присуству и свима нам је то било и више него довољно.

Пише Срђан Јокановић

Фотографије Гети Имиџис