Ниже камате за стамбене кредите
ТРЖИШТЕ НЕКРЕТНИНА У СРБИЈИ

Тржиште некретнина у многим земљама Југоисточне Европе погођено је кризом, не само због инфлације, рата у Украјини, енергетске кризе већ и чињенице да у многим земљама постоји зависност од кредитних купаца. То није случај са Србијом, која не зависи од кредитних купаца, већ има јако пуно кеш купаца. Истовремено домаће тржиште комерцијалних некретнина остаје атрактивно за стране инвеститоре, посебно за развој логистичких и индустријских објеката.

Према истраживању стручњака у Србији се чак 70 одсто станова плаћа готовином, а цену квадрата и даље диктирају инфлација, поскупљење грађевинског материјала и недостатак радне снаге. Тренутно цене некретнина у Србији стагнирају, а какве ће бити у 2024. нико не може са сигурношћу да предвиди, али добре вести стижу од банкара: следеће године очекују пад инфлације и ниже каматне стопе, а то укључује и стамбене кредите.

Ово су само неки од закључака учесника Међународне конференције о тржишту некретнина у Југоисточној Европи „Balkans Property Forum 2023“, коју су у Београду организовали Property Forum и Краљевски институт овлашћених проценитеља из Велике Британије  (РИЦС).

– Србија не зависи од кредитних купаца као што је то случај са многим другим државама Европе, које је тренутно захватила велика криза. У Србији још увек има доста кеш купаца, како Руса, Украјинаца тако и наше дијаспоре. Потражња је мало је успоренија, али и даље постоји, па су тако и банкари и запослени у сектору некретнина оптимисти за следећу годину – сматра Никола Ђогатовић, директор Сектора комерцијалних некретнина Novaston Real Estate Platforma, који очекује да ће Србија задржати тај баланс и да неће бити велике кризе какв је свет захватила 2007-2008.

Цене некретнина не зависе само од потражње већ и од инфлације на европском нивоу и стварне куповне моћи, а тренутно су цене свих врста некретнина у Србији на максимуму. Последњих година у Београду се прода око 20.000 станова годишње што је релативно мало, али је та продаја у 2023. години прилично стала, не само због инфлације, високих цена већ и неповољних камата на кредите.

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању