Подло саботирање ђака
ДОЈАВЕ О БОМБАМА У НАШИМ ШКОЛАМА

У овој години је до сада забележено више од 2.000 лажних дојава о бомбама у београдским школама, углавном основним, а овај неславни биланс је последица готово свакодневних пријава које се дешавају у последњих месец дана. Ова ситуација је потпуно пореметила образовни рад у овим установама, узнемирава родитеље, ђаке, учитеље и све запослене у школама. На мети су и приградска насеља и центар града, а по броју лажниих дојава посебно се истиче Нови Београд и Земун, где се овакве немиле ситуације дешавају, у појединим школама и два пута дневно.

Колико то ремети не само рад у школи, већ и живот породица чија деца похађају наставу сведочи нам и једна мајка са Миљаковца чија ћерка је управо кренула у први разред ОШ „Иво Андрић“.

– У последњих петнаест дана бар два пута недељно нам стиже обавештење од учитељице на родитељској вибер групи да су добили дојаву о подметнутој бомби и да што пре дођемо по своје дете, јер она у тој ситуацији мора да их изведе у двориште школе и да сачека да сваког ђака преузме мама, тата, бака… То су прваци и не могу сами да иду кући. Када се то догоди преподне, неко од нас мора да изађе с посла, а срећом па су родитељи добро повезани, и онда се договарамо да један од нас узме двоје троје деце, углавном то буде онај ко може најбрже да стигне“, прича нам Јована М.

Ова ситуација се дешава и током преподневне и послеподневне смене, а понекад и док су деца у боравку. Родитељи су и узнемирени и забринути, а често због ове ситуације имају и проблема на послу. Деца, чујемо од наше саговорнице, нису уплашена – само су љута.

– Моја ћерка је једва чекала да крене у први разред, радује се сваком новом дану, усхићена је учењу нових слова и бројева, и она и њене другарице, и сада већ љутито реагују када стигне добро познато упозорење да морају да напусте учионицу. Жао ми је што ће јој почетак школовања остати у сенци ових узнемирујућих догађаја.“

У неким другим школама деца се, након пријема упозоравајућег мејла, евакуишу из зграде, сачекају се припадници МУП-а који прегледају целу школу, а када утврде да је све безбедно, деца се враћају  на наставу. Тако је било и земунској у ОШ „Лазар Саватић“ почетком протекле недеље, али како су лажне дојаве стигле и у поједине специјалне школе и вртиће, они су одлучили, како би растеретили полицијске екипе, да ученике пошаљу кућама и да привремено пређу на онлајн наставу, као у доба короне.

И у основној школи „Иван Горан Ковачић“ деца су у почетку овог „таласа лажних дојава“ привремено измештана у двориште, па после прегледа специјалних екипа и њиховог „зеленог светла“ враћана на наставу, али, по речима диреткора, многи родитељи се не слажу са враћањем деце на наставу истог дана, нити са тиме да се малишани смрзавају у дворишту док траје преглед школе.

 

Пише Сања Лазаревић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању