Фарса око смене градоначелника
ПОДСМЕХ ДЕМОКРАТИЈИ НА КиМ

Централна изборна комисија Косова је саопштила, у среду 5. децембра, после пријема мејла са захтевом за разрешења четири градоначелника Албанца на северу Косова, у Северној Митровици, Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку да захтеве треба директно предати председницима ових скупштина општина.

„Према подзаконским актима Министарства за локалну самоуправу, око овог питања се треба обратити председнику Скупштине општине, зато смо их упутили да захтеве поднесене ЦИК-у проследе надлежном органу“, наводи Ваљмир Ељези, портпарол ЦИК-а.

Захтев грађана за разрешење градоначелника Северне Митровице је и поред препоруке ЦИК-а из Приштине одбијен, уз образложење да није у складу са Административним упутством, потврдила је Сања Кртинић која је испред групе грађана предала захтев СО Северна Митровица за смену Ердена Атића.

Такође одбијени су и захтеви грађана Звечана, Зубиног Поток и Лепосавића. за смену тамошњих градоначелника.

Кртинић каже да се у образложењу председавајућег СО Северна Митровица, Неџата Угљанина, групи грађана, наводи да њихов захтев није у складу са Административним упутством Министарства за администрацију и локалну самоуправу за смену градоначелника са функције, што, како она истиче, није истина, јер су они користили све обрасце које упутство захтева и да  је очигледно да им се „није допао разлог који смо навели“.

„Ми јесмо поднели захтев у складу са Административним упутством. Разлози за одбијање који су наведени нама само показују да се њихови закони не поштују и да је овде демократија изгубила сваки смисао“, рекла је Кртинић и додала да се група грађана испред које је захтев предат, надала да ће исти стићи макар до Министарства за администрацију и локалну самоуправу, али да се то није десило.

За сада не може да прецизира који ће бити наредни кораци грађана окупљених око ове иницијативе.

У образложењу одбијања захтева које је послао председавајући СО Северна Митровица Неџат Угљанин, наводи се да захтев који су грађани упутили не садржи обавештење којим се тражи регистрација иницијаторске групе.

„С обзиром да као прилог вашем захтеву нисте доставили обавештење којим тражите да размотрим ваш захтев и региструјем вашу иницијаторску групу као овлашћено лице код ЦИК-а, обавештавам вас да не могу поступати-размотрити и регистровати вашу групу као овлашћено лице из формалних разлога“, наводи се у образложењу Угљанина као зашто није примио захтев за смену градоначелника.

Текст и фотографије Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању