Нит црвеног тепиха, нит пара
ЗЕЛЕНСКИ У ПОСЕТИ ВАШИНГТОНУ

Џејмс Дјевид Ванс амерички сенатор из савезне државе Охајо, поручио је како је најновија посета украјинског председника Володимира Зеленског Сједињеним Америчким Државама „најсрамотнија шарада“ коју је доживео током своје прве године у Сенату.

Гостујући на Фокс Њузу, истакао је да је цела кореографија последње посете Зеленског Вашингтону „крајње срамотна“ и да је за последицу имала „недостојанствени процес“ у којем је украјински лидер захтевао од америчких законодаваца да пристану да дају 61 милијарду долара пореских обвезника, како не би били означени као „марионете“ руског председника Владимира Путина.

– Ако желите да осигурате своју границу, заправо сте Путинова марионета. Он је то данас јавно рекао. Мислим да је то срамотно. Мислим да је гротескно – рекао је Ванс.

Овај сенатор сматра да је реторика Зеленског трик за вршење притиска на суздржане републиканце да одустану од своје борбе за сигурност граница, пре свих оне са Мексиком, како би, уместо тога, Кијеву омогућили да добије још један „бланко чек“:

– Ја нећу, и не мислим да би републиканци требало да пристану на то – нагласио је Ванс и додао како су и присталице Украјине, али и они сумњичави и обазриви, били јасни да би амерички председник Џо Бајден требало да потпише значајан износи за финансирање граничне контроле пре него што САД одобри  још један чек Зеленском.

– Он долази у Сједињене Државе да нам држи предавања и да тражи још долара америчких пореских обвезника… док свештенике и друге личности баца у затвор. Мислим да је то срамотно. У Сенату сам већ скоро годину дана. Ово је најсрамотнија шарада коју сам видео у тих годину дана – додао је.

Ванс је закључио, оно што већ и врапци џивџају, да украјинска летња офанзива није била толико успешна колико су западни медији и Украјинци представљали.

– Једино што ће на крају да се постигне је претварање Украјине у сталну државу-клијента Сједињених Држава. Неће моћи да плаћа своје пензионере. Неће моћи да плаћа своје основне функције цивилне власти. Ето где нас је ова политика довела – казао је и поентирао: – Тренутно људи у Охају не могу себи да приуште храну. Млади не могу себи да приуште куповину стана. А ми плаћамо украјинску Владу… Морамо да се усредсредимо на сопствене проблеме.

Ванс није усамљен у својој критици Зеленског и процени будућности Украјине. Његове ставове деле многи званичници у САД, па и медији, али има „присталица“ и на европском тлу, попут мађарског председника Виктора Орбана или новог словачког премијера Роберта Фица…

 

Пише М. Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању