Апсолутна угроженост Срба
ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ НА КиМ

Ванредна седница Савета безбедности Уједињених нација (УН) о стању на Косову и Метохији, на захтев Републике Србије,  одржана је у четвртак 8. фебруара, али у тренутку слања овог броја „Илустроване“ у штампу, још увек не знамо њен исход, односно шта ће бити са судбином динара на Косову и Метохији и да ли ће и колико још Срби у јужној српској покрајини примати плате, пензије и друга средства у српској валути.

Западни центри моћи чине све да седница Савета безбедности УН посвећена стању на КиМ, буде затворена за јавност.

Србија је званично, у понедељак 5. фебруара, поднела захтев за сазивање ванредне седнице Савету безбедностиБ УН због драматичне ситуације на Косову и Метохији, пре свега због укидања динара и гашења Привремених органа скупштина општина који функционишу по законима локалне самоуправе Србије.

Док Европска Унија, сви амбасадори земаља Квинте у Приштини, Оебс и други  захтевају од тзв. премијера Косова, Албина Куртија,  да одложи и суспендује одлуку Централне банке Косова (ЦБК) да се српски динар избаци са Косова, Курти упорно тврди да је то одлука ЦБК и да се он и власт у Приштини не питају о томе, јер нису надлежни.

Такозвана Централна банка Косова је 17. јануара донела уредбу према којој ће од 1. фебруара једина валута за обављање готовинских и платних трансакција на Косову  бити евро.

У тој уредби се наводи да је она донета у складу са Уставом Косова и законом Централне банке, те да је ЦБК једина “монетарна власт која може да одлучује о дозвољеним апоенима валуте евра за оптицај на територији Косова”.

Председник Србије Александар Вучић одржао је 30. јануара увече хитан састанак са појединим министрима Владе Србије поводом избацивања динара са Косова. Састанак је уследио након одлуке премијера привремених приштинских институција Албина Куртија да одбије предлог САД, ЕУ и земаља Квинте, и његове одлучности да забрани употребу динара на Косову и Метохији.

На састанку са амбасадорима, отправницима послова, шефовима дипломатских мисија и заменицима амбасадора акредитованих на Косову, Курти је рекао да се правилником стреми повећању финансијског интегритета и ограничавању финансирања “нелегалних активности, прања новца, оптицаја фалсификованог новца и формализацији привреде”.

 

Teкст и фотографије Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању