Политички циљ оправдава промену вере
ЕВАНГЕЛИЗАЦИЈА НАШЕ ЈУЖНЕ ПОКРАЈИНЕ

Од када су на месту срушене гимназије „Џевдет Дода“ у центру Приштине, 5. септембра 2005. године, почели  радови на изградњи римокатоличке катедрале на  површини  oд 32 ара, посвећене Мајци Терези, католичкој часној сестри албанског порекла, од тада је настала галопирајућа експанизија градње католичких цркава на Косову и Метохији.

Градња катедрале је завршена 2010, а освећена је 5. септембра те године, на 13-годишњицу смрти Мајке Терезе, која је 2016. у Ватикану проглашена светицом. Мајка Тереза је 1979. добила Нобелову награду за мир. Занимљива је чињеница да се катедрала налази на раскрсници два велика булевара који носе називе двојице америчких председника – демократе Била Клинтона и републиканца Џорџа Буша.

Но, у последњој деценији, а посебно 2023. године, са највећом бруталношћу су чак четири српске светиње из средњег века, или нешто млађе, „преведене“ у католичке и увршћене у „споменике под заштитом Министарства културе у Приштини“.

Све је почело крајем маја 2019. на темељима Цркве Светог Николе испод тврђаве у Новом Брду када су се овде појавили тадашњи премијер такозване државе Косово Рамуш Харадинај и немачки амбасадор са седиштем у Приштини Кристијан Хелт, који је у претходном мандату био немачки амбасадор у Ватикану. Дошли су, како су тада говорили, да обележе завршетак рестаурације овог уништеног „католичког“ храма.

Харадинај је прогласио тада православну Цркву Светог Николе у Новом Брду за римокатоличку катедралу. За Харадинајеву превару Кристијан Хелт је сазнао, наводно, само пар дана после њихове заједничке посете Цркви Светом Николи, а када је открио праву историју светиње „обећао“ је да се у Новом Брду неће радити ништа без сагласности Српске православне цркве (СПЦ).

Приштина је до тада подигла старе црвенкасте стубове на остацима капитела што су некада носили сводове овог храма, а на њих је додато ново грубо тесано камење од белог мермера.

Црква Светог Николе настала је око 1370. године као градска катедрала града Новог Брда, чији је развој тада био у успону захваљујући руднику сребра.

У овом случају прекршени су и неки од основних закона који су из Ахтисаријевог плана унесени у Устав Косова. Према том закону, Ново Брдо спада у заштићене зоне и није могуће било шта радити без консултација са СПЦ или српском заједницом.

            Парох новобрдски протојереј Стево Митрић је, дан након што је 1. августа 2019. служена римокатоличка миса на остацима Цркве Светог Николе у Новом Брду, посетио светињу 2. августа, и испрскао светом водом остатке храма. На овај начин он је са верницима очистио скрнављење цркве које су дан раније урадили екуменисти.

У прошлој, 2023. години чак три православне цркве су од стране Приштине али и самозваних албанских хоџа преведене у католичке.

Тако је у Цркву Светог архангела Михаила у селу Ракитници, у општини Подујево 28. новембра 2023. провалила група лица заједно са самозваним и лажним свештеником Николом Џуфком, грађанином Републике Албаније, да би у њој обавили „црквени обред“.  Епархија Рашко-призренска упозорава да је група предвођена Џуфком провалила у објекат СПЦ из 15. века да би обавили „обред“, а том чину су присуствовали и поједини Албанци, представници Општине Подујево. Циљ ове групе је да нашу светињу прогласе за „цркву Фана Нолија”, односно самозване и самопроглашене Албанске националне православне цркви из Елбасана.

 

Tекст и фотографије Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању