Мир жањете, ако у њега улажете
ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ НА КОСМЕТУ

Његова светост патријарх Порфирије је 3. јануара 2024. у поподневним часовима стигао у Пећку патријаршију, древно духовно и историјско седиште српских архиепископа и патријараха, а где је 14. октобра 2022, на празник Покрова Пресвете Богородице устоличен у патријарха Српске православне цркве (СПЦ). Патријарха је дочекала је игуманија пећка Харитина са сестринством, а поглавар СПЦ је провео Божићне празнике са свештенством и верним народом на Космету. У свештеној пратњи патријарха били су и викарни епископи хвостански Алексеј и новобрдски Иларион, архимандрит Данило, директор патријаршијске Управне канцеларије, протођакон др Драган Радић и протођакон Радомир Врућинић, ректор Богословије Светог Саве у Београду.

Патријарх је на Божић служио архијерејску литургију у седишту СПЦ у Пећкој патријаршији, и у својој беседи честитао и благословио празник свим присутним верницима али и свим људима света.

,,Нека је благословен и срећан, браћо и сестре, празник и нека Богомладенац Христос који се у пећини родио претвори и срца свих нас у своју пећину. Да се усели у наше душе и у наша срца, најпре овде, у ову свету обитељ а онда и у све нас сабране овде, онда и у сву нашу браћу и сестре који живе на Косову и Метохији а затим и у све људе који живе на Косову и Метохији. Али и да срца свих људи света постану пећина Христова, како би онда љубав његова грејући срца свих нас, читавог света, постала ослон Царства небеског. Нека је срећан и благословен празник. Мир Божији, Христос се роди”. – поручио је патријарх, чија посета има велики симболички значај за српски народ на Косову и Метохији..

Патријарх је у претходним данима обишао бројна места и светиње широм Космета, а 5. јануара је у преподневним часовима посетио манастир Високи Дечани, где га је дочекало монашко братство и игуман Сава. Патријарх се поклонио моштима светог краља Стефана Дечанскоги обраћајући се присутнима, истакао:

„Јединство, мир и слога рађају се сусретом. Зато је важно да долазите овде, да се видите са људима који живе овде, да чујете њихове недоумице и дилеме, као и да они чују ваше. У том слушању сигурно ће се родити нешто вредно. Понављам још једном, најважније је знати да се разумевање, слога и мир не  могу постићи немиром. Када инвестирате у немир онда жањете немир, а када инвестирате у мир, мир као дар од Бога, као духовни мир, онда је Бог тај који у наше име жање мир.

 

Текст и фотографије Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању