Hamad – aerodrom budućnosti

Postoje aerodromi na kojima poželite da ostanete dva ili tri puta duže od predviđenog vremena čekanja na sledeći let. Takav je međunarodni aerodrom „Hamad“ (Hia), kraj Dohe, glavnog grada Katara. otvoren 2014, veoma brzo je postao „broj jedan“ na Bliskom istoku, a kada sletite ovde, jasno vam je i zašto je tako

U izboru „Skajtreksa“, bri tanske konsultantske firme,  HIA je ostao prvi u ovom delu sveta i za 2018, treću godinu zaredom, a ove godine je, opet prema „Skajtreksu“, napredovao na globalnom planu i sa šestog se popeo na peto mesto u svetu.

Ljubazno osoblje keteringa „Katar Ervejza“ koje nas je na letu iz Kuvajta dobrano posle ponoći sačekalo sa bešumnim električnim vozilom nije uspelo da pronađe slobodna mesta za odmor u „tihim“ sobama. No, ispalo je još bolje što više od pet sati presedanja nisam proveo u spavanju. To je zaslužio aerodrom koji smatraju najluksuznijim i, možda, najprijatnijim.

Veličina aerodroma omogućava Kataru da godišnje prima više od 30 miliona putnika, u skoroj budućnosti 50 miliona, i bude čvorište za tranzit putnika. HIA će uveliko pomoći u prihvatu posetilaca za utakmice Svetskog prvenstva u fudbalu koje će se 2022. održati u Kataru.

Aerodrom je izgrađen na tlu delom otetom od mora. Poseduje dve uzletno poletne staze, omogućavajući nezavisne i istovremene operacije. Staze iznose po dva km i među najdužima su na svetu. Aerodrom prima najveće avione, poput „Erbasa“ A380, koji je u floti „Katar Ervejza“, nacionalne avio-kompanije emirata i članica je „Uanvorld“ (Oneworld) alijanse.

Estetski, „Hamad“ naglašava arapski etos zemlje, imajući za temu oazu. Zgrada za kontrolu avio-saobraćaja, prelep putnički terminal sa talasastim krovom osmišljenim da podseća na morske valove u priobalju i džamija nalik ogromnoj plavoj kapljici vode, predstavljaju prava mala umetnička dela.

Nastavak pročitajte u broju 3124.