Романтични сусрет са судбином
ИНДИЈА СЛАВИ ДИЈАМАНТСКИ ЈУБИЛЕЈ

Дијаманти су посебни. Златници и сребрни новчићи бљеште, али круну краси дијамант. Тако су поједини аутори у индијским медијима коментарисали “дијамантски” јубилеј независне државе Индије, једне од најстаријих светских цивилизација (4.500 година пре нове ере), друге најмногољудије земље на свету (1,4 милијарде, по проценама за 2022) и глобално треће највеће националне привреде (преко 3,6 билиона долара, очекиваних за ову годину).

У поноћ 15. августа 1947, поново независна Индија је рођена пошто је њен први премијер, Јавахарлал Нехру (1889-1964), прогласио „романтични сусрет са судбином“. Окончано је 300 година британске колонијалне управе, уз високу цену, поделу подконтинента на Индију, већински хинду, и Пакистан, прву исламску републику.

Нова независна Индија имала је изузетно кратак просечни животни век становништва и високу стопу смртности новорођенчади. Било је мало савремених путева, а приступ електричној енергији је за већину био луксуз. Независност је означила драматичан одмак од прошлости и отворила нову еру раста, могућности, демократске владавине и слободе. Од тада је постигнут значајан напредак у здравству, инфраструктури и технологији, који су сада доступни великом делу индијске популације.

Честитајући нацији 75. годишњицу независности премијер Нарендра Моди је рекао да ће наредних 25 година бити пресудне за Индију. Сународници се, како је нагласио – говорећи по традицији са моћне Црвене тврђаве из 17. века, коју су подигли могулски владари – “морају усредсредити на пет питања: развој Индије, уклањање свих трагова ропства из наших умова, понос на наше славно наслеђе, јединство и испуњавање наших дужности“.

Премијер је додао да ће Индија морати да крене напред са великим циљевима да би до стогодишњице независности 2047. била остварена његова визија „Амрит кал“, или развијено доба. „Охрабрујем младе да наредних 25 година свог живота посвете развоју нације. Радићемо на развоју читавог човечанства. То је снага Индије“, рекао је Моди.

После 21 топовске салве, први пут из хаубица домаће производње у оквиру Модијеве индустријске стратегије „Made in India“, премијер је рекао да би  сви заједно требало да се ослободе „колонијализма у нашим умовима и навикама“. „Стотине година колонијализма ограничило је наша осећања, искривило наше мисли. Када видимо и најмању ствар у вези са колонијализмом у нама или око нас, морамо је се ослободити“, рекао је Моди у 90-минутном говору са бедема тврђаве украшене портретима бораца за слободу. „Чувари” су били механички слонови, 12 метара високи, осам широки, а 21 метар дугачки, изграђени од 48,4 метричке тоне челика и дрвета.

Национални понос и самопоштовање били су доминантне теме и када је премијер позвао да се Индија ослободи потребе да тражи одобрења из иностранства. Постављајући питање колико дуго Индија може да настави да живи на „сертификатима“ из иностранства, премијер се питао и зашто држава не може да развије сопствене „показатеље“. Његови коментари, према домаћим медијима, можда указују на Модијево незадовољство међународним критикама упућеним његовој Влади због начина руковођења земљом који на Западу називају аутократским, и односа према људским правима.

 

Пише Борислав Коркоделовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању