Ђина Лолобриђида (95) улази у политику
МОЗАИК: ИТАЛИЈА

Италијанска филмска дива Ђина Лолобриђида, која је 4. јула напунила 95 година, одлучила је да уђе у политику и кандидује се за Сенат на парламентарним изборима који су заказани за 25. септембар. Избори су расписани након што је италијански председник Серђо Матарела распустио парламент у јулу, после оставке премијера Марија Драгија. Лолобриђида ће бити кандидат Партије суверене и народне странке у граду Латина.

– Једноставно сам уморна од тога да слушам политичаре како се међусобно свађају, а да уопште нису прионули на посао. Борићу се да народ одлучује, од здравља до правде. Италија је у лошем стању, желим да учиним нешто добро и позитивно – каже Лолобриђида за „Коријере дела Сера“ и додаје да се, пре него што је донела одлуку, консултовала са својим адвокатом.

Бивша глумица има старатеља којег јој је доделио суд након вишегодишњег породичног спора, чији је епилог да она самостално не може да одлучује о својој имовини.

Звезда филмова као што су „Грбавац из Нотр Дама“ из 1956.  и „Долази септембар“ из 1961,  политичку каријеру је покушала да започне још 1999. године, када се кандидовала за Европски парламент, али није освојила довољан број гласова.

– То је, у сваком случају било добро  искуство. У животу можете да изгубите и можете да победите – каже глумица. – Све док имам енергије, користим је за важне ствари, посебно за своју земљу.

Поштовала је премијера Драгија, али се није слагала са његовом политиком. Испричала је и да је била добар пријатељ са Индиром Ганди, првом женом на месту премијера у Индији.

– Виђале смо се сваки пут кад би долазила у Рим – каже. – Она је била изванредна жена.

Италијанска дива је и досад у животу имала много изненађујућих почетака. Њена породица је припадала богатој средњој класи, али Други светски рат ју је бацио у сиромаштво. Енергична и лепа, Ђина случајно учествује на такмичењу за Мис Италије у Стрези 1947. године. Била је прва пратиља, али за публику она је била Мис.

Њен глумачки таленат прво је примећен у иностранству: уз шест година старију Алиду Валди, деценијама је била једина италијанска дива коју су волели амерички редитељи. Ипак, своју звезду на холивудском Булевару славних добила је тек 2018. године.

Почетком седамдесетих година прошлог века напушта филмску сцену (филму ће се вратити тек двадесетак година касније, али као режисер документараца) да би постала фотограф, а затим вајар. Њени радови излажу се широм света.

 

Пише Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању