Интервју: Миомир Петровић, писац

Роман „Блек лајт” нуди нам мо ућу будућност Европе и реги на, дистопијску визију једног новог и другачијег Београда, нову и другачију, мада већ виђену, ис орију, али је и својеврсни приручник за отпор, акцију и непокоравање. Најновије дело нашег саговорника најбоље опи ује његов колега писац Ото Олтвањи: Будућност из романа Миомира Пет овића десиће се прекосутра, што значи да је вероватно касно да се спречи, али читањем макар можемо за њу да се припремимо. И успут да уживамо у бриљантно осмишљеној и вођеној причи, која почиње као кошмарна футу истичка рашомонијада, а с временом се претвара у нешто још узбудљивије, оштро и своје. Једва чекам да се по овом роману једног дана сними ТВ серија“.

Својим најновијим романом начинили искорак у односу на Ваш претходни романескни опус?

– У начелу, роман „Блек Лајт” је нека врста стилског наставка литерарног промишљања које се могло осетити у неким мојим ранијим романима, као што су „Архипелаг” или „Бакарни бубњеви”. Ето, трећи пут сам одлучио на напишем футуристичку причу о страху за будућност Европе или, пре, о апокалиптичној будућности Европе, која је, хтели ми то или не, у ствари, садашњост коју живимо. Овог пута прича је смештена у микрокосмос једне бео радске четврти. Не рачунајући бројна сећања са ратишта која се појављују у наративном ткиву овог романа, читава прича се развија на малој пјацети између Булевара Деспота Стефана, Дринчићеве улице, Гундулићевог венца и Цариградске улице. И сам станујем у том кварту.

И улазимо у блиску будућност…

У не тако далекој будућности, након неславно угашене светске револуције против глобализације, један ветеран по уњеничког „Ослободилачког фронта” по казни је враћен у свој родни, сада апо алиптични Београд, раздвојен од своје породице и некадашњег живота. Ласица, што је његово герилско име из ратне про лости, бивши је физичар, стручњак за ултраљубичасту (црну) светлост, коме је забрањен даљи научни рад, бивши човек који дели судбину осталих поражених побуњеника. Једна жена ће на мистерио ан начин изгубити живот на раскрсници, а шесторо људи, комшија и познаника, међу њима и Ласица, биће сведоци њене смрти. Свако од њих тврдиће да је ви ео нешто сасвим другачије. У потрази за једином и недељивом истином о том инциденту, главни јунак овог романа ће започети своју приватну истрагу.

Наставак прочитајте у броју 3116.