Ми, животиње
ИЗЛОЖБЕ

У београдској Галерији „Никола Радошевић“ 7. децембра је отворена изложба фотографија из циклуса „Ми, животиње“ Александра Дамњановића, која ће трајати до 17. децембра. Осим што ће посетиоци имати прилику да уживају у оригиналним радовима овог врсног и ангажованог уметника, биће промовисан и календар за 2024. годину који доноси све фотографије из ове колекције, уз инспиративне цитате и текстове аутора.

Дамњановић креира јединствену и слојевиту причу о људима кроз персонификоване фигурице животиња, користећи све елементе фотографске слике и вешто владајући техником. Фотографија је одраз ауторове константне игре и потраге, чија је магична снага у променама. Из месеца у месец, кроз четири годишња доба, време протиче кроз простор дводимензионалне слике, ликови излазе из оквира, тежећи да промене наше представе, наше визуелне и друштвене навике. Замењујући живе моделе пластичним фигурицама, аутор нам истовремено указује на оно што нестаје пред нашим очима, топи се попут ледника на Антарктику, изумире у нашим рукама. Уметник нас позива да се преиспитамо, како у будућности заиста не бисмо морали да правимо реплике животиња да нас подсете на свет у којем смо некад живели. Од јануара до децембра смењују се веселе панде, зебра, жирафа, слон,

бели медвед, фламингоси, тукани, сова, пингвини, носорог…

Александар Дамњановић је рођен у Београду 1970, читав живот бави се фотографијом, а ово му је прва самостална изложба. Има за собом многе успешне пројекте реализоване у иностранству, као и у Србији.