Што луђе, то боље
МИС УНИВЕРЗУМ

То може да буде озбиљно питање које захтева дуготрајно размишљање, али у овом случају одговор стиже брзо и лако: све споменуто је послужило као инспирација за националне ношње које су најлепше девојке из целог света, њих 84, носиле на такмичењу Мис универзум 2023. које је прошлог месеца одржано у Сан Салвадору, престоници Салвадора. Утисак је да су се креатори  њихових националних костима (част изузецима, а такви су били у мањини) водили максимом „што луђе, то боље“ или „накачи све што ти падне напамет“.

Међу тим националним лепотицама (Србија није имала своју представницу) први пут су две удате мисице и две трансродне жене, које су представљале Холандију и Португал. Мис Непала, Џејн Герет, једна је од првих жена са облинама које су се такмичиле на Мис универзуму. У Сан Салвадару Пакистан је први пут на светски „сајам лепоте“ послао своју представницу.

До самог почетка такмичења није било сигурно да ли ће се уопште одржати. Јер је тајландска компанија ЈКН Глобал груп, која је прошле године купила лиценцу за Мис универзум за 20 милиона долара, имала проблем са ликвидношћу, односно да плаћа рате за кредит од око 12 милиона долара. Ипак, такмичење је одржано како је и планирано.

Да се вратимо лепотицама. Најлепшу, ако је то уопште права реч, националну ношњу имала је мис Филипина Мишел Ди. Тако су одлучили обожаваоци овог такмичења који су своје гласове слали путем званичне апликације Мис универзума.

Свеукупна победница, Мис универзум 2023. је Никарагванка Шинис Паласиос, док је прва пратиља Тајлађанка Антонија Порсилд, а друга Мораја Вилсон из Аустралије.

 

М.С.

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању