КОРОНА И ШКОЛА
Како ће се одвијати настава

Када су услед пандемије корона вируса прешли на комбиновану наставу, многи ђаци су се у почетку радовали јер нису морали свакодневно да иду у школу и имали су више слободног времена. Алфа сој вируса, који је био доминантан, код младих је изазивао само спорадичне и мање тегобе, али како је сада ситуација таква да су и млади у ризику од новог делта соја, који и код њих може изазвати озбиљне последице, Министарство просвете, науке и технолошког развоја урадило је план по коме ће се, у зависности од ситуације, одвијати настава.

Одлучено је да 1. септембара скоро све школе започну са  редовном наставом уз придржавање прописаних мера, за разлику од прошлогодишњег модела наставе по коме су ђаци  једне недеље ишли редовно, а наредне прелазили на онлајн наставу, или је то било по сопственом избору. Ове године ће се примењивати модел наставе по данима и у зависности од броја инфицираних, по „семафор“ моделу (зелене, жуте и црвене зоне) у локалним самоуправама, а по препоруци Министарства и Института за јавно здравље Србије „ Др Милан Јовановић Батут“. Поред организовања наставе, прописаног ношења маске и држања дистанце, школама је дато и упутство како едуковати ученике, наставно и ненаставно особље, о значају одржавања хигијене и редовног проветравања просторија, у циљу спречавање ширења инфекције.

Иако многа деца већ у предшколском узрасту знају када је потребно да носе маске, многи родитељи и старатељи често нису сигурни како би требало да упуте најмлађе о корона вирусу, па би о томе било најбоље да се посаветују са педијатрима који имају искуства у раду и лечењу деце. Изузетно је важно да деца буду едукована на њима разумљив начин, кроз илустроване приче и разговор како вирус може да угрози њихово здравље.

Поред најмлађих, средњошколци су посебно осетљива група због организовања наставе. Како ће се, у зависности од ситуације и броја заражених, настава одржавати по три модела: у школама, комбиновано и онлајн методом, искуства из претходног периода могла би помоћи у сагледавању проблема који су се појављивали код спровођења наставе на даљину.

Уочи почетка школске године, на прес-конференцији организованој тим поводом, председник Форума београдских гимназија Александар Марков  презентовао је резултате анкете, која је урађена током распуста, на узорку који је обухватио више од 1300 ученика, наставника и родитеља који су одговарали на питања о образовању током епидемије. По процени стања ученика, 69 одсто  је одговорило потврдно на питање да ли су се осећали „фрустрирано“, 70 одсто „збуњено“, чак 46 одсто ученика осећа „благу или потпуну депресију“ због таквог вида наставе, а више од 40 одсто анкетираних осећа се „депресивно и анксиозно“, због неодласка у школу, навео је Марков.

ПИШЕ НАТАША УСКОКОВИЋ

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању