ПРИЧА ИЗ КОСОВСКЕ МИТРОВИЦЕ
Како је Сулејман постао Душан

Душан Обреновић (24), који се родио под именом Сулејман Муратовић, живи у Kосовској Митровици и потиче из мешовитог брака, а у православље је прешао 2016. године.

– Ја нисам прешао, ја сам се само вратио у веру мојих предака, пошто су наши преци били православци – каже Душан

Душан редовно истиче да је поносан што је Србин:

– Није срамота бити сиромашан! Срамота је бити издајник, преварант, лопов, дилер, фукара, лажов… Велики ми је понос и част пред Богом што сам прави хришћанин и Србин у својем родном граду, у Kосовској Митровици, и увек ћу такав бити, а никад нечовек и они какве сам навео горе! Никада нећемо бити исти, никада! Слава Богу, слава Светој тројици и хвала за све.

Прича нам још да се  отац и сестра нису бунили због његове одлуке да промени веру, док мајка није била одушевљена.

– Отац је, рецимо, атеиста. Он мени није бранио, рекао ми је: „Сине, ако си ти тако одлучио, то је твоја ствар“. И ја, ето, уз Божију помоћ, 8. маја 2016. на Марковдан, крстио сам се у манастиру Бањска, код оца Данила, игумана манастира – прецизира Душан.

Презиме је узео по династији Обреновић, име по цару Душану, а за  славу – Светог Јована. Већина пријатеља из Kосовске Митровице је прихватила његову одлуку, али има и суграђана којима се то није допало.

– Има неких којима смета, неки ту из града, и добацују ми на улици, али не обазирем се. Бог је тај који ће да суди свакоме – искрено ће Душан, на крају.

 

Текст и фотографије  Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању